Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare: "Oavsett den allmänna åsikten – det är emot regelverket"

Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Tomas Malmqvist har fråntagits sin A-licens. Ett beslut han överklagat. Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD

För en knapp vecka sedan drog Svensk Travsport in Tomas Malmqvists tränarlicens. Bakgrunden var att förbundet, vid ett besök i tränarens stall på Jägersro, upptäckte att en startanmäld häst behandlades med dropp – dessutom återfanns ett otillåtet preparat i stallet (vilket är inte specificerat).

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Ärendet har således mycket tydliga likheter med Mathias Andersson-fallet även om omständigheterna inte var tillnärmelsevis lika dramatiska nu, till exempel hände det dagtid med en veterinär på plats. Beslutet att dra in licensen motiverades med att en startanmäld häst som ska genomgå en behandling inom karenstiden måste strykas innan behandlingen sker. Vidare skriver Svensk Travsport: ”Om detta krav på strykning innan inte ställs skulle det kunna innebära att en tränare alltid vid en oanmäld kontroll skulle kunna hävda att man tänkt stryka hästen senare. Det skulle i sin tur betyda att det i princip vore omöjligt att få ett påföljdsärende vid misstanke om avsiktlig överträdelse mot antidopingreglementet och karenstidsbestämmelserna.”

I det aktuella fallet ska hästen, Mack Love, ha rest långt och varit sliten och därför tillförts vätska. Det i sig är ingen anmärkningsvärd åtgärd utan snarare fullt rimligt och sunt. Däremot är behandlingen belagd med 96 timmars karenstid och hästen var anmäld till ett lopp tre dagar senare. I folkmun är doping – såväl inom häst- som humansport – ofta förknippat med strikt förbjudna substanser. Exempel är Ludmila Engquists anabola steroider eller Fabrice Souloys kobolt. Ingen anser nog att tillförsel av legitim vätska är doping per se, men om man med lättja får tillföra det och stryka när det behagar skulle det, som Svensk Travsport ger uttryck för, bli en oerhört svår situation. Det går inte att slå fast att hästen skulle strykas och i så fall kan det uppstå ett läge där alla eventuellt inte tävlar på samma villkor.

Djurskyddet i första rummet

Tomas Malmqvist befann sig i Frankrike och hävdar att han inte hade kontakt med veterinären på plats. Djurskyddet är fortfarande i första rummet och vid ett akut läge krävs inte strykning före behandling – då kan veterinären själv fatta beslut om det innebär minskat lidande för en häst eller till och med livsuppehållande åtgärder. Mack Love kontrollerades av en oberoende distriktsveterinär som visserligen ansåg att hästen var sliten men något akutläge handlade det, enligt dennes bedömning, inte om.

Svensk Travsport valde att dra in Mathias Anderssons licens med omedelbar verkan och något annat än att agera konsekvent vore förödande. En betydande del av prispengarna under Malmqvists succéartade 2023 härrör till Frankrike där han också utgår ifrån, varför tredjeplatsen i den svenska tränarligan bör ses i det ljuset. Däremot hade han också mycket starkt resultat på svensk mark: Eric The Eel vann Harper Hanovers lopp och Jazzy Perrine vann Fyraåringseliten för ston. Att en tränare av den digniteten med massvis av stora triumfer i bagaget blir fråntagen sin licens för brott mot antidopingreglementet är sensationellt. Reaktionerna är dock ytterst sparsamma i relation till drivningar i andra länder, Bo Westergaard-härvan och andra uppmärksammade saker. Varför är det så?

Inte första gången

Det är emellertid inte första gången som Tomas Malmqvist blivit dömd för brott mot reglementet. I december 2021 fick han 6 500 euro i böter efter att sex hästar startat inom karenstiden i Frankrike (”mänskliga faktorn […] läser på bättre framöver”). I november 2022 upptäcktes icke tillåtna flaskor med franskt blister och cederolja samt dropputrustning i tränarens stall på Jägersro (”hade ingen aning om flaskorna”) och i mars 2024 fråntogs Coquaholy en andraplats efter att ha testat positivt för dexametason i ett lopp på fransk mark (”olyckligt, vi har räknat på olika sätt”).

Nu är historiken en sak och den här avstängningen en annan, däremot är det anmärkningsvärt att det återigen påträffats ett otillåtet preparat i stallet. Vid tidpunkten för den här ledaren är Tomas Malmqvist avstängd men beslutet har överklagats och kan hypotetiskt ändras inom kort av Svensk Travsports ansvars- och disciplinnämnd. Huruvida det är rimligt med omedelbar avstängning för den här typen av överträdelser delar lägren, å ena sidan får inte sällan ST kritik för att vara tandlösa och utan spets, å andra sidan när någon stängs av är det också ofta fel. Faktumet att Malmqvist är utan licens medan Westergaard får tävla vidare, med anledning av danska överdomstolens märkliga hantering, visar i alla fall att det finns mycket att arbeta med.

Inte de enda exemplen?

Det vore otroligt naivt att tro att Malmqvist- och Andersson-fallet är de enda exemplen på när droppbehandling påbörjats innan (eventuell) strykning och oavsett vad den allmänna åsikten är om tilltaget som sådant är det emot regelverket. Svårare än så är det inte och då måste det också hanteras därefter.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.