Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jens Sjödén:
"StatistikbloggenV86"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Som planerat, så firade Favoritfrasse julafton förra onsdagen också! Förvisso gav vinnarspelet för ovanlighetens skull en liten förlust; bara 625 kr av 800 satsade kom i retur. Men Frasse gillar ju andrahandare också, och dessa gav en fin vinst!
Fast framför allt satt Dagens Dubbel på enkelraden. Frasse hade gått all-in med maxinsats på den spelformen, eftersom V86 inte är en spelform som passar honom. Där blev oddset finfina 5,11 trots den fantastiskt höga graden av förutsägbarhet.
Favoriten vann sista avdelningen. Den var streckad på 98,2 procent av de kvarvarande systemen… Ännu ett exempel på att det är bättre att spela favoriter på vinnarspel och på DD, när man tror de ska vinna de sista loppen. På V86 ger de i princip ingenting alls!
I lördags inleddes V75:an med en favoritgalopp, så då vann andrahandaren. Sedan vann favoriterna fyra raka, innan det var dags för en galopp igen i sjätte avdelningen. Då vann andrahandaren.
Så där har det sett ut länge nu, mer tydligt på V86 än på V75. Det går ut på, att gissa om det blir favoriten eller andrahandaren som vinner. Och som många spelare fått erfara: Om det finns en 50/50-chans att man gissar rätt, så blir det fel nio gånger av tio…

 

V86-1: Stoeliten, autostart, medeldistans. Struken: 4

I veckans första V64-lopp, blev Only in It’s Class spelad till 1,30 trots bakspår över kort distans. Den hästen har spelats till 1,30-1,40 i fem starter av sex på slutet och förlorat samtliga.
Detta som exempel på det fascinerande överspel som drabbar stall Redéns hästar. Visst vinner de ofta (17 procent när chefen kör själv, 40 procent när han lejer bort styrningarna), men det är omöjligt att segra i nivå med spelarnas förväntningar. De senaste två veckorna har det blivit tre segrar på 15 starter, vilket givetvis är bra, men oddsen:  1,40 – 1,60 – 1,40… Ägarna jublar, spelarna gråter.
När 7 Bostonz Credit vann näst sist gav hon 5,80, men det var för att stallet hade en annan häst som var jättefavorit i loppet (och galopperade bort sig). Så i nästa start var oddsnivån tillbaka på normala 1,40.
Loppet är lättläst: Favoriten spetsar och får 2 Geisha Sund på utsidan. Denna var inte ens nära att ta ned Windy Ways senast och nu har Redén skickat upp ett mycket starkare kort!

 


V86-2: Autostart, medeldistans, 4-åriga i låg klass

Lopptypen har en speciell och tydlig resultatprofil:
- Fyra gånger av tio vinner favoriten
- Fem gånger av tio vinner någon rankad 2-5
- En gång av tio är vinnaren rankad 6-8
Vinnarna är jämnt fördelade inom grupperna, så goda spelobjekt finner man ofta rankade 4-5.
Eftersom Redén har häst till start blir han jättefavorit igen. Statistiken talar för att den här chansen är sämre än den föregående, och definitivt för att den kommer att bli ett dåligt spelobjekt, spelad till 1-komma-något. Samtidigt bör chansen överstiga 50/50. Chansen ökar markant vid en eventuell nedstrykning.


V86-3: Autostart, kort distans, låg klass

Här finns omgångens allra största favorit. Sådana är hopplösa att fälla inom V86-spelet. I år har favoriterna segrat mycket oftare än vanligt, men de riktigt starka favoritskapen har faktiskt lyst med sin frånvaro. Den största favoriten har spelats till 70 procent bara, så det blir nog rekord här. Bara sex favoriter har spelats över 62 procent, och av dem har fem segrat.


V86-4: Autostart, medeldistans, fyraåriga i låg klass

Samma som V86-2, men för ston. Resultatprofilen är snarlik, men en detalj skiljer: Medan spetshästen håller till mål fyra gånger av tio i ”vanliga” lopp som V86-2, så vinner den sex gånger av tio när det bara är ston som tävlar.
Här kan man alltså spika igen, om man känner sig säker på att läsa spetsstriden rätt. Jag har inte bästa kollen på hästarnas inbördes startsnabbhet, men vet i alla fall att det är enklast att spetsa från spåren 2 och 5. Över 2140a sitter någon av dessa i ledningen i 38 procent av fallen. Och därifrån segrar också spetshästarna drygt 30 procent oftare än spetsare från andra spår.
Bakspårshästarna spetsar i fyra procent av loppen, och övriga framspår snittar då knappt tio procent spetschans vardera.
En intressant detalj: De bakspårshästar som med hjälp av tur och/eller skicklighet lyckas ta sig till ledningen, segrar i 40 procent av fallen. De som misslyckas med detta, får nöja sig med 8 procents segerchans. Det lönar sig att ha en offensiv kusk!



V86-5: Autostart, medeldistans, kallblod

Inom V75, är det här den allra mest favoritfrekventa lopptypen. Men då har det också ofta varit ”Guld”, och det här är motsvarande kallblodens silverdivision. Favoritchansen ska ändå vara god och faktiskt sker underspel av favoriten frekvent i sådana här lopp.
Skrällrisken är väldigt liten i sådana här lopp. Den skulle vara försumbar, om det inte vore för ett annat fenomen: Spelarna underskattar norgetävlande kallblod. Dessa är överlag bättre än de svenska i de här ”vanliga” klasserna, men spelarna är patrioter och negligerar dem på spelet.
Framåt femte avdelningen brukar spelarna börja tröttna på att spela favoriter. I år har dessa segrat sex gånger av tio i denna avdelning, till ett sammanlagt odds om 11,80.

 

V86-6: Autostart, medeldistans, mellanklass

Framåt sjätte avdelningen, är man ännu mer trött på favoriterna. I år har åtta av tio segrat i V86-6 och oddsen har varit höga: Totalt 20,34 insatser tillbaks.
Här ser det ut som att hästen med spår 8 kommer att favoritspelas. Det händer bara en gång på 48 ungefär. Segerfrekvensen dessa gånger är klart lägre än annars: 24 procent mot 35 procent.
I 37 procent av loppen blir man nedstruken om man lottats till spår 8. Detta är fördelaktigt, men även 7 är ett minusläge. 29 procent av favoritskapen infrias därifrån.

 

V86-7: Autostart, kort distans, mellanklass. Struken: 11

Det har avgjorts tio omgångar i år. Dagens näst största har segrat vid nio tillfällen. 90 procent är en väl hög frekvens även i V86-sammanhang, de siffrorna kommer aldrig att stå sig året ut.
Här är det dags att ta fram dumstruten igen och tippa mot en favorit. För statistikspelare lyser starka varningslampor då en stor favorit får spår ute på vingen i ett 1640a-lopp. Det var samma sak i DD-1 i lördags också och det slutade som det brukar.
Här har dessutom andrahandaren perfekta 5/1640a. Den ska man ”alltid” spela på, och speciellt då omständigheterna i övrigt är så gynnsamma.

 


V86-8: Autostart, medeldistans, mellanklass

6 Jeppas Maxi har hittat ett väldigt lämpligt lopp för sin årsdebut. Kanske har han lyckats skrämma en del från att anmäla; motståndet blev väl tunt.
Jag har lite feeling för att det inte kommer att gå lika bra som förra året, men har väldigt gärna fel. Hursomhelst så är hästen inget bra spelobjekt på V86 idag. Vid seger lär han vara betrodd ungefär som förra veckans avslutande favorit; sådär 98 procent.
Tror man på Maxi får man bättre betalt på vinnarspelet, eller på DD: 5-6.
På DD ska man spela olika kombinationer av favoriter och andrahandare. Dessa ger överodds, då en stor grupp spelare gärna letar skrällar så här mot slutet. De senaste veckorna har det gått bra för den raka favoritdubbeln som suttit tre gånger av fem.
Från bättre läge hade jag gärna spelat 12 Pine Cool. Den är i alla fall spelvärd på V86, men knappast på andra spelformer. En-två spelprocent, men 10-20 gånger på vinnarspelet skulle jag gissa.

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.