Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Backfire knappt slagen

Foto: GERARD FORNI
Slutstriden i Prix Marcel Laurent, med Ave Avis (nummer 9) som vinnare före Backfire (nr 4). Foto: GERARD FORNI

Rygg ledaren är en guldposition för Backfire. Det var nära att det blev seger därifrån i Prix Marcel Laurent, men ledande Ave Avis höll med möda undan.

Publicerad:
Grupp II-loppet Prix Marcel Laurent, med 54.000 euro i förstapris, blev en i slutskedet dramatisk historia, beroende på vinglande ekipage. Anledningen var att favoriten Aladin d´Ecajeul, som inför slutkurvan avancerade från andra ytter fram till ledande Ave Avis, bröt både inåt och utåt för Eric Raffin.
 
För ett ögonblick satt Aladin d´Ecajeuls vänstra sulkyhjul fast i Backfires, som alltså satt i rygg på ledaren, högra. Så vinglade Aladin ut och störde kraftigt den i tredjespår anfallande Apprenti Sorcier till galopp. Som det såg ut i det läget kan det ha varit segern som gick upp i rök för Pierre Levesque och Apprenti Sorcier.
 
Backfire och Björn Goop var snabbast bakom bilen och efter 1.09 första 600 meterna släppte Björn ledningen till Ave Avis (e. Kesaco Phedo - Magna Avis) och Jean-Michel Bazire. Ave Avis bröt ut ett spår på upploppet så att Backfire fick chansen att skjuta fram invändigt. Det gjorde Offshore Dream-dottern - som vanligt - väldigt bra, men Bazire lyckades alltså förmå Ave Avis att hålla undan.
 
Italienfödda Red Rose America (e. Varenne) satt i tredje invändigt fast med sparade krafter över mål som trea. Italienske fyraårige kulltoppen Specialess (e. Ganymede) knep fjärdepriset. Aladin d´Ecajeul, en av Sebastien Guaratos tilltänkta Prix d´Amerique-hästar, var sjua i mål blev diskvalificerad för störningen av Apprenti Sorcier.
 
Det gjorde att Svante Båths Derbyvinnare Poochai (e. Make It Happen) fick sista prispengen 1.200 euro. Bandit Hornline (e. San Pellegrino) slutade åtta. Både Poochai och Bandit Hornline fick bra resor i tredje respektive fjärde utvändigt. 
 
Segertiden blev 1.11,8a/2.100 meter. Tomas Malmqvist-tränade Backfire tjänade 30.000 euro som tvåa på 1.11,9. Poochai noterade 1.12,2 och Bandit Hornline 1.12,3.
 
Ave Avis har klivit upp på kulltoppsnivån först i år som femåring och visar stark utveckling. Han vann Criterium des 5 Ans i slutet av augusti, överlägset, på 1.12,6/3.000 meter, och den segern kombinerat med torsdagens skickar på allvar in Ave Avis i diskussionen om att starta i Prix d´Amerique. En intressant poäng där; Ave Avis pappa Kesaco Phedo vann 2004, just för Jean-Michel Bazire, Prix d´Amerique. Sammanlagt har Ave Avis sprungit in drygt 500.000 euro.

Fjärdeplats för Apollon

I Prix de Belfort fick Björn Goop chansen bakom Jörgen Westholm-tränade Apollon de Kacy. Goop prickade starten perfekt och satt i ledning direkt. Efter att ha dragit i jämnt 1.15,5-tempo släppte Goop ledningen drygt 700 meter kvar till Jean-Michel Bazire och Aubrion du Gers (e. Memphis du Rib), som sedermera vann loppet på 1.14,4/2.700 meter.

Apollon de Kacy fick nöja sig med fjärdepriset värt 5.120 euro.

 
ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.