Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dopade travare hos Åke Svanstedt?

Foto: Simon Hagen/Stalltz.se
Både Åke och Sarah Svanstedt satt upp bakom hästar som, enligt tidningen Expressen, tävlade med otillåtet medel i kroppen under Hambletonian-weekenden. Foto: Simon Hagen/Stalltz.se

Tidningen Expressen avslöjar idag att två hästar i Åke Svanstedts stall har testat positivt för kortisonpreparat och en av dem är Elitloppstvåan Resolve.

Publicerad:

– Jag vet ingenting om det, säger Åke Svanstedt till tidningen Expressen.  

Åke Svanstedt hade en fin Hambletonian-weekend med tre segrar, men efterdyningarna av triumferna lär inte vara lika roliga. Två av vinnarna kan, enligt tidningen Expressen, varit dopade och däribland Resolve!

Åke Svanstedts storstjärna Resolve ska ha tävlat med kortison i kroppen när årets Elitloppstvåa tog hem John Cashman Memorial ($273.000) på Meadowlands den 6 augusti. Därmed tappar i så fall inte bara Resolve segern utan hästens ägare Hans Enggren förlorar förstapriset på hela 136.800 dollar!

Kvällen innan vann Åke Svanstedts hustru Sarah ett amatörlopp bakom Blue Muse, delägd och tränad av Åke Svanstedt. Även Blue Muse ska ha tävlat med kortison i kroppen, men här handlade det inte om lika stora pengar. Förstapriset i loppet uppgick till 4.000 dollar.

Det är inte första gången Åke Svanstedts hästar fastnar i en dopingkontroll. Affe Fager tävlade med det otillåtna smärtstillande medlet lidokain när han vann V75-mästaren 2007 och tappade både segern och förstapriset på 250.000 kronor.

Segern i John Cashman Memorial går nu istället till måltvåan Obrigado och Mark MacDonald, medan No Recess går in som etta i Blue Muses lopp om det visar sig att både A- och B-provet (ej analyserat, enligt uppgift) är positivt.

Travronden har varit i kontakt med New Jersey Racing Commisson, men kommissionen kan inte "bekräfta" att det rör sig om positiva dopingprov i Åke Svanstedts fall. Inte heller ägaren Hans Enggren har informerats om saken.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.