Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Galopper bäddade för skräll

Foto: GERARD FORNI
Jean Michel Bazire och Ave Avis var överlägsna i Criterium des 5 Ans. Foto: GERARD FORNI

Det blev en rörig avslutning på det franska femåringskriteriet, Criterium des 5 Ans, då både ledande Athos des Elfes och favoriten Amiral Sacha galopperade i utgången av sista sväng. Det öppnade upp loppet för Jean Michel Bazire som kunde vinna med skrällen Ave Avis.

Publicerad:

Årets upplaga av Criterium des 5 Ans blev ett väldigt händelserikt lopp, både före och under loppet. Det inleddes med tre omstarter, där en av förhandsfavoriterna, Anna Mix (e. Ludo de Castelle), blev struken efter den andra och aldrig kom till start.

Det gjorde att det blev ett stort favorittryck på duon Amiral Sacha (e. Ganymede) och Akim du Cap Vert (e. First de Retz). Båda kom iväg vettigt och hamnade i andra respektive fjärde utvändigt, medan Athos des Elfes (e. Ganymede) fick överta ledningen av Jean Michel Bazire bakom Ave Avis (e. Kesaco Phedo).

Tempot var bra hela vägen, när de kom upp tll halva loppet, 1.500 meter visade klockan 1.14,0 och sedan fortsatte tempot att skruvas upp och i ingången av sista sväng började favoriterna röra på sig från kön. Bäst gick Amiral Sacha som tog sig snabbt upp till ledaren som galopperade och kort senare kom galoppen även för Amiral Sacha. Det gjorde att det blev öppet fält för Ave Avis som kunde sticka undan till en överlägsen seger.

För Ave Avis var det här den klart största segern hittills i karriären. Hennes största seger innan dagens lopp var semi-classique-loppet Prix Louis Jariel, som hon vann i början av juni. Segertiden blev mycket fina 1.12,6/3.000 meter, vilket är den näst snabbaste i loppets historia. Det var bara Up And Quicks fantastiska uppvisning för två år sedan då han dundrade runt på 1.11,5 som har gått snabbare. Förstapriset i loppet var hela 108.000 euro.

Långt bakom spurtade Akim du Cap Vert väldigt bra till andraplatsen, men han hade alldeles för långt fram till vinnaren och fick nöja sig med andraplatsen. Trea blev Africaine (e. Oiseau de Feux), som satt i ryggen på Amiral Sacha under loppet.

Anders Lindqvists Anette du Mirel (e. Laetenter Diem) satt långt bak i fältet och kunde spurta in till en fin femteplats och belönades för det med 12.000 euro.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.