Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Melander till hovrätten

Foto: Stalltz.se
Stefan Melander och Lars Deckeman efter ha vunnit i tingsrätten. Foto: Stalltz.se

– En principiellt viktig dom för hela travsporten.
 
Så uttryckte sig advokat Lars Deckeman sedan Stockholms tingsrätt friat Stefan Melander efter att Toni Hagert stämt honom i samband med hästaffär. Nu har Toni Hagert överklagat domen till Svea Hovrätt och hovrätten har gett prövningstillstånd.

Publicerad:

Något datum för förhandling är inte bestämt, utan med största sannolikhet kommer det ske senare i höst, enligt Svea hovrätt.

Bakgrunden till den här historien, är att Toni Hagert förvärvade en häst från Stefan Melander som Hagert senare ansåg inte kunde användas för ”tävling”. Han köpte Peaceful Melody i oktober 2012 av Stefan Melander och kort efter var Hagert inte nöjd med den hästen och fick istället en annan travare i utbyte efter ha betalt 50.000 kronor i mellanskillnad. Nästan 1,5 år senare hävde Toni Hagert det köpet skriftligt.

– Det är inte första gången någon köper en häst och då den kommer in i en ny miljö, i ett nytt stall, tränas på ett annorlunda sätt och inte fungerar lika bra som tidigare. En vanlig problematik är att den nya ägaren hävdar att det är fel på hästen vid köpet och då stämmer han säljaren. Ofta stämmer köparen ägaren för sent, när hästen är förstörd eller kanske förvärrad hos den nya ägaren. Dom i just det är fallet är utförlig och känns väldigt bra, sade Stefan Melanders ombud Lars Deckeman efter tingsrättens dom.

Ersätta Melander för rättegångskostnader

Tingsrätten valde att lämna Toni Hagerts talan utan bifall och att han skulle ersätta Stefan Melander för hans rättegångskostnader på 277.076 kronor.

Till hovrätten har Toni Hagert yrkat att Stefan Melander ska betala 448.501 kronor, varav 200.000 kronor avser köpeskillning och resterande del av beloppet på 248.501 kronor åsyftar skadestånd.

I komplettering av överklagan till hovrätten skriver Toni Hagerts ombud Simon Boson bland annat, "att omständigheterna måste anses vara sådana att ett högre beviskrav måste ställas på Stefan Melander än att endast göra det sannolikt att fel i vara inte förelåg vid köpet."

– En omständighet som skall påpekas är att tingsrätten i och för sig ansett att Konsumentköplagen skall tillämpas. Denna förutsätter att en näringsidkare sålt en vara till en konsument samt att konsumenten inte skall använda varan till näringsverksamhet. Jag anser att tingsrättens bedömning i detta avseende i och för sig är felaktig även fast Stefan Melander ändå vunnit målet, säger Lars Deckeman.

Stefan Melanders ombud, advokat Lars Deckeman, är inte särskilt orolig över utgången i hovrätten:

– Jag menar att Toni Hagert i sammanhanget inte kan betraktas som konsument dels på grund av att ägandet av en travhäst i regel innebär förhoppning om att hästen skall generera insprungna pengar och dels eftersom han äger minst tre travhästar, vilket framkom vid mina frågor till honom i tingsrätten.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.