Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"En seger för rättvisan"

Foto: MARIA HOLMÈN
ATG:s vd Hasse Skarplöth. Foto: MARIA HOLMÈN

ATG hade i januari 2014 rätt att stoppa allt spel från det estländska spelbolaget AS Totalisaator. Det beslutet meddelade i går skiljedomstolen vid Stockholms Handelskammare, skriver ATG i ett pressmeddelande.

Publicerad:

– En seger för rättvisan. Vi har bevisat att AS Totalisaator har rekryterat svenska storspelare som kunder - och att kundrabatter betalats ut. I båda fall klara avtalsbrott, säger Hasse Skarplöth, vd ATG.

Nedan kan hela ATG:s pressmeddelande läsas:

"Den 11 januari 2014 stoppade ATG allt spel från AS Totalisaator till ATGs pooler. Beslutet föranleddes av ett vinnande system, inlämnat hos det estniska spelbolaget till V75-omgången på Axevalla den 28 december 2013, som gav 22,8 miljoner kronor.

– Misstankar fanns att det vinnande systemet var svenskt och därmed skulle det finnas skäl till avtalsbrott då AS Totalisaator inte får marknadsföra spel på ATGs spelprodukter utanför Estland, säger Hasse Skarplöth.

Medarbetare från ATGs säkerhetsavdelning genomförde i januari samma år en audit (revision) hos AS Totalisaator i Tallinn och fann där uppgifter som ytterligare stärkte misstankarna om avtalsbrott.

– I deras kundbas hittade vi svenskar som alla var storspelare. Dessa kunder hade fått rabatter på sina spel och låg bakom 80 procent av bolagets omsättning på ATGs spelprodukter. En omsättning som femdubblades under 2013. Under auditen uppgav AS Totalisaator att dessa rabatter gavs för att storspelarna annars inte skulle spela via AS Totalisaator, säger Hasse Skarplöth.

Det framkom även att AS Totalisaators omsättningsökning skedde samtidigt med AS Totalisaators lansering av spelverktyget JokerBet. JokerBet är en applikation för att ta emot filspel, där alla kunder hänvisades till att använda den svenska programvaran Jokersystemet för att skapa sina filer. Det var anledningen till att det i praktiken bara fanns svenska kunder som spelade filspel.

AS Totalisaator har trots alla rykten och misstankar om rabatter och annan förmånlig behandling av utländska storspelare samt andra marknadsföringsåtgärder mot sådana spelare, påstått att storspelarna valde att spela via AS Totalisaator enbart på grund av anknytning till estnisk travsport och inte av någon annan anledning.

AS Totalisaator meddelade i september i fjol att man beslutat att anmäla ATG till skiljedomstolen vid Stockholms Handelskammare. Under processen framhöll AS Totalisaator att man inte ansåg sig behöva följa ATGs vadhållningsbestämmelser som gäller för alla internationella partners som spelar in i ATGs pooler och vilka förbjuder alla former av rabatter och förmånlig behandling av kunder.

I början av juni hölls förhandlingarna i skiljedomstolen och i torsdags kom alltså skiljenämndens beslut.
"ATG has been entitled to suspend its services under the Agreement from 11 January 2014 to the day of the award", skriver skiljenämnden i beslutet.

Skiljenämnden finner också att ATG skulle ha gett AS Totalisaator intrycket att ATG inte skulle fortsätta samarbetet om det inte träffades ett nytt avtal.

– Tvisten har handlat om tre stora viktiga sakfrågor:

Har AS Totalisaator marknadsfört sig mot svenska storspelare?
Har AS Totalisaator använt sig av kundrabatter?
Måste AS Totalisaator följa ATGs vadhållningsbestämmelser?

Skiljenämnden har svarat med ett rungande ”JA!” på alla tre frågorna. Att skiljenämnden därefter finner att vi skulle begått ett avtalsbrott i ett senare skede av processen genom att ge AS Totalisaator intrycket av att vi inte skulle fortsätta samarbetet om det inte träffades ett nytt avtal håller jag inte med om, säger Hasse Skarplöth.

Vad som blir nästa steg i ärendet vill inte Hasse Skarplöth spekulera om i nuläget.

– Jag kan bara konstatera att AS Totalisaator inte anser att de behöver följa våra vadhållningsbestämmelser, en inställning som försvårar om vi ska ha en gemensam framtid, säger Hasse Skarplöth och avslutar:

– Jag vill poängtera att vi inte är på jakt efter de svenska spelare som spelat hos AS Totalisaator. Det är AS Totalisaator som vi anser har gjort fel genom att värva och marknadsföra sig mot dessa svenska spelare. Med detta sagt så vädjar jag åter igen till de svenska spelare som eventuellt har fått erbjudande om rabatter från utländska partners till ATG att höra av sig till oss. Får vi konkreta bevis så tvekar jag inte att ge mig in i en ny domstolsförhandling. Lika villkor ska gälla för alla våra kunder."

ANNONS

Ämnen i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.