Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jens Sjödén:
"Statistikbloggen ute"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Att hålla undan från ledningen får sägas vara default. Som spelare ska man inte överskatta sådana ettor i raden. Därför lite fokus på de tre som INTE orkade hålla undan i onsdags:

Denim Boko
Gammal tvååringsstjärna. They never come back. Med tanke på det, ändå en prestation över förväntan.

Maffioso Face
Kraftigt uppanmäld. Hästen hade precis gått ur Brons och mötte rutinerade gulddivisionare. Ändå trea i mål, inte stort slagen, strålande bra och klart över förväntan!

Photoboy
Blixtrande startsnabb, men räcker inte i Klass I. En prestation i nivå med förväntan.

Omsättningen sjönk i onsdags, trots att V86 var tillbaka i TV. Några trodde säkert att sändningarna upphört. Men man mötte också en omgång av det populära X-pressformatet. Gamla V8 backade med hundra procent naturligtvis, och själva V86 visade minus 1,6 procent. Att man måste lämna in en timme tidigare nu när det inte är X-press har också menlig inverkan på omsättningen.
Förra årets motsvarande omgång var det X-press men V86 stannade vid låga 15,3 miljoner.

Spårspelaren är nöjd med det senast avgjorda V86-loppet. En procent på V86 och 42 gånger på vinnarspelet. Därmed blir även 2015 ett plus-år och resten av året genererar ren nettovinst!


V86-1: Autostart, medeldistans, femåringslopp. Struken: 6

Varför skriver man ut sådana här lopp ännu? Skillnaden mellan tillgång och efterfrågan gällande årgångslopp har varit tydlig i åratal – och tydligast av allt har det märkts på Solvalla.
Även i så här små fält har startspåren betydelse. Det som sticker ut, är att 3 är sämst och 5 bäst.
4 Cahrrua Forlan  är favorit på spetschansen, men har ju inte imponerat i år. Stallets segerprocent på tre imponerar inte heller – men det kan ju bli som näst senast, att han från ledningen håller undan knappt. Och det räcker ju.


V86-2: Lopp med två tillägg, lång distans

Precis som i 3 km-loppen är hästarna längst bak chansmässigt gynnade och mellanvolten missgynnad. 12 Fruitcake och 13 Pine Cool är intressanta till låg spelprocent. Annars är det hästarna på start som rent generellt underskattas mest av spelarna.
 

V86-3: Autostart, medeldistans, treåriga i låg klass

Andelen segrande favoriter är absurt hög i sådana här lopp: 76 procent. 7 Ridgehead Kato blir stor favorit och är enligt statistiken den med bäst chans i omgången.
 

V86-4: Autostart, kort distans, treåriga i öppen klass

6 Saturday Mornings är spetshästen och kanske bästa hästen också. Statistiken talar för en chans kring 50/50 och därmed är den här favoriten underspelad. Skrällrisken är liten, har hon en dålig dag vinner något av de högst rankade motbuden.


V86-5: Autostart, kort distans, mellanklass. Struken: 12

Första loppet i omgången med fullt anmält! Varför? Jo, populära 1640a i propositionen. Och öppet för alla åldrar!
4 Bartender In är lite för bra. Spik.


V86-6: Autostart, medeldistans, stolopp i öppen klass

4 Jumble Ås är överlägset bäst och normalt en klar spik. Dock är formen ett frågetecken hos såväl individ som stall. Därför kanske 2 Talk the Talk är bästa hästen just idag. 1 Eketorpets Tess är spetshästen i alla fall. 4-1-2 rankar jag, och det är täckt på tre. Skrällrisken är försumbar.
 

V86-7: Autostart, medeldistans, stolopp i låg klass

Bästa hästen eller spetshästen? Generellt fördel den sistnämnde, men som spelet ligger är det större värde i 9 Princess of Love än i 4 Neon Face. Täckt på två oavsett.
 

V86-8: Klass II, autostart, medeldistans

Den senaste månaden har jag lyckats pricka in rätt skrällopp varenda gång. En del tur förstås, skrällchansen i ett lopp överstiger nästan aldrig 50 procent. Förra veckan kom skrällen just här, i V86-8, och tipset hamnar här igen. Tyvärr är det denna gång också det mest garderade loppet, det hämmar utdelningspotentialen. Och blir det verkligen någon skräll idag? Loppen är ojämna.


Det finns en lågrankad tilläggsduo i V86-2 man kan sätta sitt hopp till. Annars ser det lindrigt sagt lätt ut. Favoritspikar i avdelningarna 3, 4 och 5, lås på få hästar i avdelning 1, 6 och 7. Och så gardering i sista då. Lycka till med spelbesluten!

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.