Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Syskonkärlek för Claes?

Foto: MIA TÖRNBERG, TRAVRONDEN
Marie Nilsson, Moving On och Claes Svensson. Foto: MIA TÖRNBERG, TRAVRONDEN

Det är inte så ofta två syskon vinner samma dag. Speciellt inte på V75 och absolut inte på en Elitloppshelg.
Men på lördag har Moving On och King Sir Kir chansen med Vaggerydtränaren Claes Svensson i sulkyn bakom de båda.

Publicerad:

Avelsstoet Kings Blondie har blivit en riktig succé i aveln, speciellt för Claes Svensson. Hennes första avkomma var Moving On, som tillsammans med Claes Svensson tillhörde de bästa treåriga stona födda 2009. Efter fyraåringssäsongen 2013 flyttade hon till Frankrike och Fabrice Souloy, där hon slog igenom och har under de senaste åren varit ett av de bästa stona i Frankrike, både i monté och för sulky.
- Hon tillhörde de tre bästa i sin kull bland märrarna och inledde med tre raka segrar som fyraåring, men fungerade inte riktigt som vi ville. Efter fyraåringsäsongen gick hästen till Souloy. Därefter är det som en saga, säger Claes Svensson.

På lördag gör Moving On (V75-1) sin första start i Sverige sedan november 2013. Under de 2,5 åren hon varit borta har hon tjänat över sex miljoner kronor.
- Moving On levde på sin speed när jag hade henne, men nu har hon med åldern och hårdheten som hon fått blivit en väldigt komplett häst och har gått 1.12 över lång distans. Souloy tycker att hon behöver ta igen sig någon gång i loppen och när de körs på 2 175 på Vincennes eller kort distans i Sverige, så är det full körning och det passar henne inte.
Lillebror bättre som ung

Under de två åren Moving On har varit i Frankrike har istället lillebror King Sir Kir (V75-6) tagit över kronan i Claes Svenssons stall. Hästen har tävlat framgångsrikt sedan han gjorde debut i mars ifjol och har samlat ihop åtta segrar, varav två på V75.
- King Sir Kir är en större och robustare häst och jag tycker nog att han har varit bättre än Moving On under tre- och fyraåringssäsongen, men bara för det är det inte säkert att han tjänar sju miljoner. Det är inte ens troligt, då det inte är så många som gör det. Fast jag tror att han kommer att göra en jättebra säsong. Det känns som att han har gått framåt en klass efter vintern. Jag har hittills matchat på pengar och inte mött några av de värsta femåringarna.

Senast gick King Sir Kir med norskt huvudlag för första gången och femåringen svarade för en mycket vass avslutning från kön och klockorna visade 1.08 sista 700 meterna ute i spåren. Fast om det norska huvudlaget spelade någon roll har Claes Svensson svårt att svara på.
- Han kommer att tävla exakt som senast. Jag kan inte säga om norsken gav någon effekt senast, det gick så väldigt fort och om han växlade från 1.07-tempo till 1.06-tempo när vi ryckte norsken kan jag inte säga, det går inte att känna. Han gick ruskigt bra sista 700 meterna, oavsett om han svarade på norsken eller inte.

”Måste höra med Souloy”

Någon likhet finns det dock inte mellan de två syskonen.
- Enda likheten mellan hästarna är att båda är väldigt bra. King Sir Kir kanske är lite tuffare och mer komplett än vad Moving On var när de hade lika många starter i kroppen.
- King Sir Kir gick jobb i måndags och var väldigt fin. Moving On har jag ingen koll på vad hon har gjort då jag inte har pratat med Souloy under veckan. Från det här fina läget är första tanken att testa mot ledningen, men jag måste höra med Souloy först. Det är han som tränar och känner hästen bäst.

Claes Svenssons två största minnen från Elitloppshelgen, hittills är kanske bäst att tillägga, är dels vinsten med Darius i silverfinalen 2001 och dels äventyret året efter med Cenit Guy som kom med i självaste Elitlopet.
- Darius vinst var häftig. Det går ju inte att stå upp i jänkarvagnarna idag, skrattar Claes Svensson
Året efter hade Cenit Guy, som på den tiden var en silverdivisionare, vunnit ett Elittest och var tvåa i det sista Elittestet på Solvalla. Bägge gångerna på 1.12,3a/1 640 meter och det räckte för en Elitloppsplats.

- Han kom från silverdivisionen och ingen trodde på honom. Trots det slog han Victory Tilly och Fan Idole och var tvåa i sitt försök bakom Scarlet Knight. Sedan att han inte räckte i finalen må vara hänt, säger Claes Svensson.

FAKTA

Solvalla

Solvalla Travbana
Box 20501
161 02 Bromma
Tel: 08-635 90 00
Hemsida

Banan:
Längd: 1000 m
Bredd 2140: 20,7 m
Bredd 1640: 21,7 m
Upploppets längd: 196 m

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.