Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Björntaget för ungdomar

Foto: HANOLD/ALN
Foto: HANOLD/ALN

En del barn och ungdomar upplever aldrig travsporten. För att ge fler chansen har en ny barn- och ungdoms­stiftelse startat. Björntaget är namnet och det är inrättat av Svensk Trav­sport med stöd från bland andra Björn Goop och Travronden.

Publicerad:
Efter elva år körandes i guldhjälm bestämde sig kuskchampion Björn Goop att auktionera ut den. Hjälm­en såldes för 100 000 kronor och var pengarna skulle gå var det ingen tvekan om.
– Hästarna och travsporten får mig och många i min närhet att må bra och det känns tråkigt att det ibland finns ekonomiska hinder för barn och ungdomar att hålla på med sporten. När jag kom på tanken att auktionera ut min hjälm var barn och unga därför självklart fokus, säger Björn Goop.
 
Stor inverkan på människor
50 000 kronor skänktes till Svensk Travsports ungdomsverksamhet och blev startskottet för en ny ungdomsstiftelse, som nu är här: Björntaget. Fondens ändamål är att ge barn och unga som inte har en naturlig koppling till travet möjlighet att få uppleva travsporten och komma närmare hästen.
– Forskning har visat att hästen kan ha stor inverkan på människor, vi mår bra psykiskt, fysiskt och socialt av att umgås med häst­ar och djur. Travsporten har gen­om detta ett viktigt ansvar att öppna dörrarna för fler att få må bra tillsammans med hästen, säger Lena Engström, operativ chef på Svensk Travsport.
 
"Givande och viktigt"
Svensk Travsport står för initiativet av stiftelsen och Björn Goop har utsetts till hedersambassadör.
– Genom stiftelsen får jag vara en del av att möjliggöra att fler unga får uppleva hästar och travsporten och det vår underbara sport erbjuder. Det är otroligt givande och viktigt, men för att vi ska lyckas behövs det kapital och att alla hjälper till, och mitt sätt var att auktionera ut hjälmen, säger Björn Goop.
 
Även Travronden har bidragit med 50 000 kronor och sedan har hästägaren och privatpersonen Bengt Kjell valt att stötta fonden med hela 100 000 kronor.
– Jag är hästägare som haft den oerhörda turen att ha framgång, det vill jag ge tillbaka till travsport­en. Ändamålet att hjälpa unga som inte själva har möjlighet till sporten tycker jag är ett väldigt bra initiativ. Sedan är Björn Goop en bra förebild. Förhoppningsvis uppmärksammar fler stift­elsen så att den blir riktigt stark, säger Bengt Kjell.
 
Från och med nu kan de första ansökningarna göras. De två första stipendi­aterna utses den 6 juli när Dannero  arrangerar Ungdomens Dag.
 
Mer om Björntaget finns i dagens Travronden.
ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.