Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Bold Eagles ägare köper Buzz Mearas

Foto: MARIA HOLMÉN
Buzz Mearas. Foto: MARIA HOLMÉN

Fjolårets Breeders Crown-tvåa och lördagens V75-vinnare Buzz Mearas är såld till Frankrike. Det är ingen mindre än Bold Eagles ägare Pierre Pilarski som har köpt femåringen.

Publicerad:
– Jag kan bekräfta att Buzz Mearas är såld men hänvisar i övrigt till den agent som förmedlat affären, säger Väsjö Fastigheters Christer Häggström, som ägt Buzz Mearas sedan på hösten när hästen var tre år.
 
Den hittills Lutfi Kolgjini-tränade Buzz Mearas (e. Dream Vacation – Dance Of Joy) ska dock inte till Frankrikes tränarchampion Sebastien Guarato, som för Pierre Pilarskis räkning har Bold Eagle och Villeroi (cirka 600.000 euro insprunget) i sitt stall. Pilarski har totalt ett 15-tal hästar i träning utspridda hos fem-sex olika tränare och köpet av Buzz Mearas innebär att Pilarski börjar samarbeta  med ytterligare en: 55-årige belgaren Vincent Lacroix som har stall på Grosbois.
 
Lacroix har ett tiotal hästar i träning och av dem är bara en fransk. Tre är svenskfödda, Avanti L.M., Knifetown Action och Staro Fendi. De flesta av Lacroix hästar är italienska. Förra året vann till exempel hans italienfödde Nene´ Degli Ulivi två franska grupp II-lopp och ett grupp III-lopp under sadel. 
 
- Pierre Pilarski valde Vincent Lacroix till Buzz Mearas för att Lacroix har internationell profil på sitt tävlande. Buzz Mearas har inte så många lopp i Frankrike han får vara med i under resten av detta år eftersom han blev tvåa i grupp I-loppet svenska Breeders Crown i november förra året. Hästen kommer därför att huvudsakligen tävla i Skandinavien de närmaste månaderna och därefter är planen att fortsätta i det franska vintermeetinget 2016-17, säger Francois Jamier, som förmedlat affären.
 
I Frankrike är det så att topp-tre-placeringar i grupp I-lopp ”stänger ute” hästarna från att vara med i vanliga lopp under tolv månader. De enda tänkbara startmöjligheterna för Buzz Mearas i Frankrike fram till i november skulle därför vara i internationella grupp-lopp. Och de får inte valacker (som Buzz Mearas är) vara med i.
 
Buzz Mearas, som utöver andraplatsen i Breeders Crown ifjol också vann Axel Jensens Minne på Bjerke, har sprungit in 1,5 miljoner kronor och i och med silverdivisionsförsöksegern i lördags klev han upp i gulddivisionen. Han åker nu endast på en kortvisit till sin nya tränare Vincent Lacroix på Grosbois för att sedan återvända till Sverige redan framåt påskhelgen.
 
- Ja, hästen är ju nu kvalificerad för silverdivisionsfinalen på Solvalla den 2 april och där är det meningen att han ska vara med. Kanske startar han också först i femåringsloppet på Färjestad på långfredagen (25 mars), det får vi se, säger Francois Jamier.
 
Vincent Lacroix planerar att ha Buzz Meras uppstallad i Sverige under tiden hästen ska starta i Skandinavien och det är ”nära Arlanda” som gäller.
 
- Ja, det handlar om att samarbeta med en etablerad svensk proffstränare, och samtidigt ska det vara smidigt för Vincent att åka och träna hästen när han vill känna på honom själv, avslutar Francois Jamier. 
ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.