Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Det är väldigt stort"

Foto: Johan Grundin/ALN
Kevin Oscarsson får chansen att köra Jubileumspokalen. Foto: Johan Grundin/ALN

Jim Oscarsson bröt handleden bara några dagar efter att Explosive de Vie kvalat in till Jubileumspokalen. Nu avslöjar tränaren att sonen Kevin Oscarsson, 21, får chansen i storloppet på Solvalla.

Publicerad:

Det var Trav365 som i lördags berättade att Jim Oscarsson hade brutit handleden i samband med ett snabbjobb. När två ekipage krokade ihop kastades Oscarsson av sulkyn och skadade sig i samband med att han landade på marken. 

När Travronden kommer i kontakt med tränaren står han vid sidan av när några av stallets hästar går förmiddagsjobb. 
– Jag såg direkt att den var bruten, jag såg ut som Kapten Krok. Nu går jag och väntar på att handleden ska opereras. Det kommer att bli i dagarna för det ska göras inom en vecka. Sedan vet jag inte exakt hur lång tid jag blir borta men det handlar om en-två månader, säger Jim Oscarsson. 
Hästarna och övrig personal klarade sig oskadda från olyckan och nu väntar flera viktiga tävlingar framöver. Redan i kväll ska två av stallets hästar kvala till korta E3 och nästa onsdag är det dags för den stora höjdpunkten, Jubileumspokalen på Solvalla med Explosive de Vie
– Det var inte så bra läge för det här nu, man hade ju hellre varit med i matchen själv. Hästarna känns jäkligt fina och hela stallet är på gång. Det blir så klart roligt att Kevin får köra. Jag kommer att vara nervös vid sidan, men han är duktig så det kommer att gå bra. 
Det blir alltså till stor del sonen Kevin Oscarsson som kastas in i hetluften. Redan i kvällens kval sitter 21-åringen upp bakom pappas hästar och går allt som planerat så är det också han som håller i tömmarna bakom Explosive de Vie när Jubileumspokalen ska avgöras på Solvalla. 
– Ingenting är helt klart innan det finns svart på vitt men tanken är att han ska köra i Jubileumspokalen. Det hade varit kul att se Kevin köra där, och jag tror faktiskt inte att han är så jäkla upptagen när det handlar om Jubileumspokalen, säger Jim Oscarsson. 
 

Tacksam för chansen 

När Kevin Oscarsson svarar i telefonen är han på väg till kvällens tävlingar i Gävle.
– Det är stort, bara att få chansen. Jag är 21 år gammal och jag har inte kört så jättemycket lopp. Det är väldigt roligt för mig. Framför allt är det snyggt gjort av pappa och ägarna som ger mig den här chansen, säger Kevin Oscarsson. 
Har du kört något lopp som går att jämföra med Jubileumspokalen?
– Inte i Sverige. Jag har ju kört finalen i Kentucky Sire Stakes i USA, det är ungefär samma prissumma där. Det är det enda loppet som jag kan jämföra med det här och jag har ju så klart inte samma rutin som de andra som kör i loppet. 
Men du ska köra en häst i toppform?
– Ja, verkligen. Jag satt och tittade när han skulle köra på Solvalla senast och jag tycker att han såg bländande ut. Jag har ju kört hästen väldigt mycket tidigare i lopp men framför allt i jobb, så vi känner varandra väl. 
För dagen är Kevin Oscarsson lärling hos Johan Untersteiner.
– Jag trivs väldigt bra hos Johan, han är en bra lärare och har ett intressant stall. Det är tacksamt att det har löst sig bra med att jag kan få köra pappas hästar nu när han är skadad, det har inte varit några problem alls.
Jubileumspokalen avgörs på Solvalla den 17 augusti och anmälan stängs nu på torsdag klockan 9.00. 
 
 
 
Kevin Oscarssons kuskstatistik
År/starter/segrar/segerprocent
2016 – 196/19, 10%
2015 – 226/22, 10%
2014 – 149/11, 7%
2013 – 30/1, 3%
2012 – 9/1, 11%
 
ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.