Sveriges ledande travtidning
ANNONS

”Det här är bland topp tre”

Foto: HANOLD/ALN
Svenske Mästaren Alfas da Vinci Foto: HANOLD/ALN

Medtävlarna såg nästan ut att stå stilla när Joakim Lövgren drog ner det norska huvudlaget på Alfas da Vinci. Fuxen lämnade Ivar Sånna och de andra duktigt på efterkälken och vann Svenskt Mästerskap på svenskt rekord 1.12,0a/2.640 meter.

Publicerad:

- Det som hände 400 kvar är bland det häftigaste jag känt, topp tre bland allt jag upplevt i travlopp, sade Joakim Lövgren.

Han tog dessutom samtidigt sin tusende seger i karriären som kusk - som tränare passerade han den milstolpen i våras.

Alfas da Vinci har inte vunnit någon gulddivision tidigare och kommit till tre miljoner kronor i samlad prissumma genom att huvudsakligen matchas i långlopp, efterhand med åldern och samlade meriter med allt flera tillägg. Nu slog ha  alltså till i Svenskt Mästerskap, med 500.000 kronor i förstapris.

2.640 meter har nästan varit i kortaste laget tidigare för Orlando Vici-sonen, men med vissa franskstammade hästar tycks utvecklingen aldrig ta slut och det är rätt uppenbart att Alfas da Vinci hör till den kategorin.

- Efter vinterträningen kände jag att Alfas da Vinci blivit ännu bättre än han var ifjol. Han har blivit smidigare och spänstigare och nu siktar vi på att han även ska bli bra på medeldistans till nästa år. Det öppnar många spännande lopp i så fall, sade Joakim Lövgren efter SM-segern.

Alfas da Vinci hamnade som väntat i kön från åttondespåret bakom bilen, men det var bara en fördel när loppet utvecklade sig som det gjorde. Det blev rena stafettkörningen om ledningen och när den slutlige täthästen, Ivar Sånna, nått föringen 1.300 meter kvar kunde Joakim Lövgren konstatera att han satt i andra par utvändigt, utan att ha behövt bruka sin häst en enda meter, när tempot första kilometern varit 1.10,5!

- På förhand såg jag åttondespåret som det stora problemet och det var ju tvunget att få hjälp med tempot om Alfas da Vinci skulle kunna blanda sig i segerstriden. Det kunde inte lösa sig bättre än vad det nu gjorde. Med facit i hand körde jag väl till och med för tidigt, men jag hade respekt för Ivar Sånna, sade Lövgren.

Alfas da Vinci vreds ut i tredjespår på sista bortre långsidan och det gensvar Joakim Lövgren fick av sin häst var helt fantastiskt. Sjuåringen svepte till täten i ett huj och lämnade konkurrenterna  grundligt på efterkälken. Segertiden blev 1.12,0a/2.640 meter, en putsning av On Track Piratens svenska rekord (satt i SM-loppet 2013) över distansen med två tiondelar. 

Global Money använde open stretch till att spurta till andraplatsen och Västerbo Highflyer knep tredjepriset. 

För 48-årige Joakim Lövgren var det alltså samtidigt kuskseger nummer 1.000 i karriären. Första segern tog han som lärling - i pappa Leifs stall - i december 1985 med Barry Bowl, alltså för 30 år sedan.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.