Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Fastnade i dopingkontroll

Foto: ANNA PERSSON
Foto: ANNA PERSSON

Svensktränade Tinamo Jet har testats positivt för preparatet imidocarb efter ett lopp på Klosterskogen.

Publicerad:

Tinamo Jet står i träning hos Jerry Riordan på Halmstad och lämnade efter tredjeplatsen på Klosterskogen den 26 mars i år ett positivt dopingsprov för substansen imidocarb. Imidocarb finns i läkemedel som används utomlands i behandlingar mot vissa encelliga parasiter (protozoer).

Läkemedlet är inte registerat i något av de nordiska länderna och Tinamo Jets B-prov är skickat vidare till ett annat laboratorium för analys. Jerry Riordans fyraåriga hingst blir belagd med startförbud tills vidare. Hästen gick i träning hos Riordan i början av februari och har gjort fyra starter i Halmstadtränarens regi. Totalt har Tinamo Jet vunnit nio lopp på 27 starter och sprungit in 539 000 kronor.

Travronden har sökt Jerry Riordan utan framgång.

Fakta om imidocarb:
Imidocarb finns i läkemedel (till exempel Carbesia) som används utomlands i behandling mot vissa encelliga parasiter (protozoer), framförallt mot så kallad Babesios (Piro plasmos) på häst. Dessa fästingburna parasiter finns inte hos häst i Norden och läkemedlet imidocarb är inte registrerat i något av de nordiska länderna. Det har i Europa senaste året ryktats om att imidocarb kan ha en prestationsbefrämjande effekt på häst.

Då imidocarb inte är registrerat för häst finns ingen fastställd exakt karenstid. För läkemedelssubstanser som saknar exakt karenstid tillämpas minst 96 timmar karenstid före start.

Källa: Svensk Travsport

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.