Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Galactica vann Stochampionatet

Foto: MARTIN LANGELS/ALN
Vinnare av Stochampionatet 2016 – Galactica! Foto: MARTIN LANGELS/ALN

Första amatörtränade vinnaren sedan 1996. Så slutade Stochampionatet 2016 efter att Lars-Åke Söderholm styrt Galatica först över mållinjen på Axevalla. - En helt otrolig känsla, sade segerkusken i vinnarcirkeln efteråt.

Publicerad:

Amatörtränaren Malin Bergström slog stortränarkonkurrenterna när hennes fyraåriga sto Galactica (e. Super Photo Cosmos-Humla Laday) segrade i Stochampionatet 2016. I sulkyn satt Lars-Åke Söderholm och tillsammans med vinnarstoet skar de mållinjen först efter en resa i fjärde utvändigt. Den första amatörtränade vinnaren sedan 1996 var därmed ett faktum.

- Man är halvt chockad, det är en otrolig känsla. Det är svårt att fatta att det är Stochampionatet som vi faktiskt har vunnit. Men strax före mål sjönk det in att det är vi som vinner, helt otroligt, sade Lars-Åke Söderholm till TV12 direkt efteråt.
 
Örjan Kihlström och In Toto Sund tog sig till ledningen efter starten och favoriten Pasithea Face med Adrian Kolgjini bakom sig fick en tung resa i första utvändigt. Första 500 travades på 1.09,4 följt av 1.13,7 efter 2.000 meter. När Darling Hornline gjorde en attack inför slutkurvan följde Galactica med. Darling Hornline gick över i galopp och vid upploppets början kopplade Galactica greppet och seglade i mål på 1.13,1a/2.640 meter. Kryssa Futura och Christoffer Eriksson kom tvåa före Pasithea Face som slutade trea.
 
Segern var värd en miljon kronor och är den största segern för både tränare Malin Bergström och körsven Lars-Åke Söderholm hittills.
– Det är bottenlös glädje och svårt att beskriva. Jag kommer aldrig att glömma detta. Det här är "once in a life time", sade en rörd Malin Bergström i vinnarcirkeln.
 
När Lars-Åke Söderholm gick i mål med Galactica skrevs historia och körspöet kastades i luften av glädje.
– Det här är det största jag har varit med om i livet, sade körsven Lars-Åke Söderholm.
 
Segern var Galacticas andra raka och totalt sjunde i karriären på 17 starter. Innan dagens start hade hon sprungit in 570.500 kronor och nu är siffran nästan tredubblad.
FAKTA

Vinnare av Stochampionatet

2016: Galatica, Lars-Åke Söderholm

2015: Some Summit, Veijo Heiskanen.

2014: Neona Princess, Johan Untersteiner.

2013: Blended Scotch, Per Linderoth.

2012: Drillbit Ås, Åke Svanstedt.

2011: Tamla Celeber, Örjan Kihlström.

2010: Viola Silas, Fredrik Persson.

2009: Calamara Donna, Örjan Kihlström.

2008: Lie Detector, Örjan Kihlström. 

2007: Vala Boko, Jorma Kontio.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.