Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Golden Horn vann "Arcen"

Foto: MIA TÖRNBERG
Foto: MIA TÖRNBERG

Den franske publikfavoriten Treve jagade tredje raka segern i Prix de l'Arc de Triomphe, världens kanske mest prestigefulla gräslopp, men av detta blev intet. I stället var det den engelska flaggan som gick i topp efter det att treårige Golden Horn krossat sällskapet efter en superb ritt av ”pånyttfödde”, eller kanske ändå bättre uttryckt – den ”återuppstådde”, demonjockeyn Frankie Dettori.

Publicerad:

Inte ett öga var torrt på Longchamps då 48-årige Frankie Dettori äntrade vinnarcirkeln ombord den John Gosden-tränade Cape Cross-sonen Golden Horn. Till och med de mest patriotiska franska Treve-fansen hyllade ekipaget som bara var bäst i den stentuffa uppgörelsen över 2.400 meter på Pris-banans krävande gräsunderlag.
Golden Horn var andrahandsfavorit på förhand, men de flesta spelarna föredrog stoet Treve då den engelske Derbyvinnaren Golden Horn lottats till utvändiga startboxen 14 – normalt sett ett omöjligt utgångsläge att övervinna. Frankie Dettori ville dock annorlunda. Direkt från start tryckte den karismatiske jockeyn gasen i botten och efter ungefär 600 meter kunde ekipaget krypa ned i ledarryggen. Samtidigt fick tredjehandsfavoriten New Bay, i träning hos den sjufaldige ”Arc-vinnande” supertränaren Andre Fabre, en perfekt resa som trea invändigt, medan storfavoriten Treve droppats ned i kön – åtminstone tio längder bakom tättrion. In på upploppet satte Frankie Dettori allt på ett kort och stack undan med Golden Horn – fick ett par längder, och var sedan aldrig allvarligt hotad även om Flintshire och Treve avslutade sylvasst som ”närmast sörjande”.
Den som vanligt reserverade tränaren John Gosden kommenterade Frankie Dettoris ritt och Golden Horns insats direkt efter målgång.
– Golden Horn var precis lika bra som vi förväntat oss. Att han lyckades vinna loppet från box 14 är helt och fullt ”Frankies” förtjänst. Min häst är en äkta champion och det är ryttaren också. Han (Dettori) är måhända av en annan åsikt, men det här torde vara en av hans bästa ritter i livet, sade John Gosden.
Den alltid like gentlemannamässige tränaren Gosden, baserad i Newmarket, har haft en kanonsäsong – kanske sin bästa någonsin? Visst har han ett fantastiskt hästmaterial att arbeta med, men lika viktigt är hans fingertoppskänsla. Frankie Dettori var ju i det närmaste uträknad – i vart fall nere på nio efter sin sex månader långa avstängning – och efter avskedandet som förstejockey hos det mäktiga Godolphinstallet.
– Jag saknar ord. Att vinna ”Arcen” och Derbyt samma år är svårt. Golden Horn kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta. Tack till ägaren, tränaren och alla andra som gav mig en andra chans, kommenterade Frankie Dettori avslutningsvis.
 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.