Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Goop om SHL-debatten

Foto: JEANNIE KARLSSON/TRAVRONDEN
Björn Goop utvecklar vad han menade med den tweet han skrev på sitt Twitterkonto gällande SHL-protesterna från några aktiva. Foto: JEANNIE KARLSSON/TRAVRONDEN

”Väx upp killar och stöd sportens utveckling istället för att bara tänka på er själva. Ert ansikte är viktigare än dressen”. Detta gick att läsa på Björn Goops Twitterkonto efter ytterligare protester mot ATG:s samarbetsavtal med SHL under helgen. För Travronden utvecklar Goop exklusivt vad han egentligen menar.

Publicerad:

I lördags var det på nytt ett par aktiva som protesterade mot ATG:s samarbetsavtal med SHL, som bland annat går ut på att kuskarna ska köra i ishockeylagens klubbdressar i ett V75-lopp, genom att istället köra i sina egna dressar. Det fick Björn Goop att agera. På sitt eget Twitterkonto uttryckte sig Goop kritiskt mot protesterna.
– SHL-grejen kan ha en jättebra effekt om vi kan få supportrarna inom ishockeyn att bli intresserade av travet också och få en connection av det hela, så vi kan öka vårt intresse för travsporten. Sedan kan man tycka och tänka att det går att göra på ett bättre sätt än vad det är nu. Men om man tror att man själv är större än travsporten och bara tänker på sig själv kan jag tycka att det blir fel. Vi ska gemensamt kämpa för att det ska bli bra för sporten, då menar jag inte förbundet utan travsporten överhuvudtaget, säger Björn Goop till Travronden.

Att kommunikationen kanske inte har framförts på bästa sätt till de aktiva håller Goop med om.
– Man kanske genomförde det här på ett alldeles för snabbt sätt. Att man inte har förklarat vad grundtanken är bakom det hela. Vad är målet, vad kan vi uppnå och vad är våra förpliktelser? Den kanske vi ska föra fram till klarhet lite mer, förklara det för våra aktiva vilken vinning vi har av det. Om man hade gjort det tror jag att allt hade varit mycket lättare att förstå.

Det här med att sponsorerna inte syns på grund av SHL-dressarna stämmer inte riktigt heller enligt Goop.
– Vi kan inte ha massa inre småbråk om reklamen syns eller inte, för det gör den, på hjälmen. Det finns säkert någon som tycker annorlunda, men jag tror egentligen att som sponsor få synas med SHL-dräkter också har ett mervärde för sponsorerna. Då kanske man ska tänka större på vad det kan vara bidragande till om man får SHL att komma in i travet. Kanske att man får supporterföreningarna att köpa hästar och som tävlar i SHL-lagens färger för att få ett större intresse. Då har vi helt plötsligt en vinning på det hela, men om då folk tycker att ens egna grejer är viktigare har vi problem. Jag förstår att folk har åsikter om allt, men då får man sköta det som går på föreningsnivå och via förbundet, inte genom olika protester.

Att kuskarna inte känner igen varandra under loppens gång i de nya dressarna har också kommit på tal för att tala emot SHL-dressarnas existens.
– Jag hörde den där debatten och i så fall kanske man inte ska tävla i Frankrike i alla fall. Eller för den delen köra mot exempelvis Stefan Melanders eller Travkompaniets hästar om du inte känner igen kuskarna bara för dressen.

Huruvida själva upplägget som gäller är bra eller dåligt finns inget facit på.
– När någon kommer med idéer kan man inte börja med att förkasta dem innan man ens provat. Oavsett om idéen är bra eller kanske är dålig, måste vi besluta om att att ha den eller inte ha den och att vi gemensamt följer det som är beslutat. Vi ser bara veka ut för sporten om vi ifrågasätter saker och ting. Oavsett om det har med en dress att göra, om det är olika regler eller vad det än har att göra med. Vi vill alla åt samma håll. I den tid som är nu har vi varken råd eller tid med att hålla på med interna fighter. Ingen är större än sporten i sig, vi älskar travet och då ska vi kämpa för det. Vi ska tänka stort, utvecka sporten och göra det här bra och ha kul. Får vi då travet och hockeyn att komma varandra närmare som har mycket gemensam publik och spelare, då kommer vi också kunna växa, avslutar Björn Goop.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.