Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Ingen dräglig arbetsplats"

Robert Bergh är inblandad i två pågående polisutredningar efter anmälningar från Åbys banveterinär Anders Bergqvist. Nu tycker ”Bergharn” att det är upp till bevis för Svensk Travsport och Jordbruksverket – och Jordbruksverket svarar på kritiken.

Publicerad:

Ingen har väl undgått Robert Berghs flytt till Hajom och skiftet från Bergsåker till Åbys travbana. Det här har i sin tur inneburit att han i sin vardag också hamnat under Anders Bergqvists lupp. Det hela har nu bland annat inneburit att Robert är föremål för två polisutredningar.
– För det första handlade det om Re Doc. I samband med att han höll på att dö på tävlingsbanan i slutet av mars på Åby slog sig hästen på bakkotorna och det renderade i en polisanmälan. Sedan blev jag även polisanmäld i samband med att Officer C.D. skulle starta på Åby den 30 april och sedan togs bort av veterinären på grund av en sårskada. Jag hävdade dock att det inte alls var något sår.

Robert har själv upplevt det allt sämre arbetsklimatet på Åbys travbana och anser att det nu måste till extraordinära åtgärder. Precis som Joakim Lövgren pekar han på banveterinären Anders Bergqvist.
- Åbytravet är inte en dräglig arbetsplats längre, utan olustig och ohälsosam. Det här växer sig allt starkare och i snabb takt. Jag hoppas att Svensk Travsport och Jordbruksverket förstår allvaret i det hela och det borde rimligtvis finnas kompetenta människor där som kan tag i saken. Annars är risken stor att det här kommer att eskallera till något väldigt otäckt.

Robert anser att Anders Bergqvist gömmer sig bakom djurens rätt.
– På så sätt kan kan fortsätta trakassera oss människor. Bland annat blev min egen dotter Isabella väldigt hårt åtgången av Anders i samband med Re Doc-fallet. Det är många som fått lida på grund av den här banveterinären och det hela måste få ett slut nu. Annars kommer nog alla aktiva till slut att hamna i Mölndals tingsrätt.

Robert hoppas slippa en bojkott av Åbytravet.
– Det är bra att nästa tävlingsdag inte är förrän den 28 juli. Det gäller att något konstruktivt händer före det datumet.
Anders Bergqvist har valt att inte kommentera den senaste händelsen.

Jordbruksverkets kommentar

Lars Erik Staberg, koordinator för ban- och tävlingsveterinärer på Jordbruksverket, kommenterar ärendet så här:

– Banveterinärens uppgift är att bedöma om något otillåtet sker. Vi har inga synpunkter på det. Nu får det prövas i domstol om det är ett brott. Vad som sticker ut och inte finns i lagstiftningen är upp till rättväsendet att bedöma. Då borde det kännas bra för kusken att det finns en polisanmälan om han inte gjort sig skyldig till något brott eftersom det i så fall kommer att framgå genom en rättslig prövning, säger Staberg.
 
Reaktionerna som följt tyder på ett brett missnöje med banveterinären Anders Bergqvist. Hur hanterar ni det?
– Har vi anledning att tro att någon inte sköter sitt jobb så tar vi en dialog med vederbörande veterinär. Nästa steg är sedan att man kontaktar personalansvarsnämnden, men där har ingen hamnat än. 
 
Ni ser ingen anledning att tro att Bergqvist inte sköter sitt jobb?
– Vi har ingen anledning att tro att Anders Bergqvist skulle sköta sitt jobb sämre än någon annan. 
 
Har du haft någon kontakt med Bergqvist angående anmälan mot Lövgren?
– Vi har inte haft specifik kontakt angående ärendet, men vi har nämnt det när vi har pratat. 
 
Att aktiva vittnar om en olust att åka till Åby på grund av banveterinären där, vad tänker du om det?
– Vi har ingen överfrekvens av anmälningar och det skulle ju kunna handla om en underrapportering på andra banor.
ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.