Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ingvar tog guldet

Foto: BERTH MAGNUSSON/FOTO FINISH
Ingvar Nyberg fick ta emot pris av STAR:s ordförande Bengt Larwik efter finalsegern i Amatör-SM. Foto: BERTH MAGNUSSON/FOTO FINISH

Danneros Ingvar Nyberg vann Amatör-SM på Bergsåker med hemmahästen P.J.Winner efter en rivig och spännande final.

Publicerad:

I första försöksloppet till Amatör-SM blev det spetsseger för Ingvar Nyberg, som satt bakom Bergsåkershästen P.J.Winner. Det är Christer Westergren som tränar och fick se sin häst hålla undan knappt för starkt avslutande Love Palema (andra ytter) med Eric Martinsson i sulkyn. Gävles veteran Janaxel Näsman klarade tredjeplatsen bakom Arrivederci från ledarryggen. King Classic och Henrik Daggert slutade fyra från dödens medan Årjängsfavoriten Peder Mykla fick nöja sig med sista finalbiljetten från tredje par invändigt med Håkan Olsson.
– P.J.Winner stannade till lite till slut, men jag tror inte att hästen var helt tom. Han har också tidigare visat att han klarar två heat samma dag på bra sätt, kommenterade Ingvar Nyberg.

I försök två började det med startgalopp för storfavoriten Maxmillian Trotter med Hanna Lähdekorpi, som sedan slutade sexa och blev utslagen. Istället var det Bengt L Axelsson bakom Mats L Andersson-tränade Key Adams som kunde vinna från dödens. Eskilstunahästen segrade säkert före vinnarhålets Knugen Palema med Martin Malmqvist i sulkyn. Höwings Star satt i tredje par invändigt för Jami Mikkonen och gick vasst som trea efter sen lucka. Vidare till final även hemmahoppet Ögder Spee med Lars Magnusson (ledningen) och Mr Concept med Kim Metsälä (tredje ytter).
– Hon fick lunka fram lite lugnt i dödens utan att jag behövde köra så mycket. Hon är väldigt stark och det ska bli intressant att köra i finalen, sade Bengt.

Ingvar Nyberg valde spår ett i finalen med P.J.Winner och förhoppningen var att kunna hålla ledningen.
– Men han ställde lite kort innan bilen släppte iväg fältet och därför kom vi inte iväg så snabbt som jag hade hoppats. Jag var ändå inte så besviken att hamna i rygg på ledaren, utan tänkte att det kunde lösa sig ändå, berättade Ingvar, vilken var nöjd med 1.10-öppningen som Knugen Palema ordnade i spets för Martin Malmqvist.

Ut på sista bortre långsidan kände Dannerokusken att det fanns mycket att åka med.
– Nu hade vi all tur i världen att två hästar bredvid oss galopperade in i sista kurvan. Men samtidigt hade det kanske kunnat lösa sig även utan detta. Från tredje par invändigt hittade även storskrällen King Classic och Henrik Daggert fritt spelrum mitt i slutkurvan. Färjestadsekipaget närmade sig mycket sista 100, men kom aldrig ifatt Christer Westergren-tränade P.J.Winner.
– Jag ryckte inte tussarna förrän 100 kvar och min häst tog hela vägen in på vinnaren. Jag måste vara nöjd med andraplatsen, men samtidigt var det förstås lite retligt att inte få vinna Amatör-SM. Så det känns liksom lite blandat, sade Henrik.
Ännu gladare var förstås Ingvar Nyberg.
– Jag har ju kört och vunnit en hel del lopp genom åren, exempelvis Paul Oscarssons Minne här på bergsåker med Myllarfaks. Däremot har jag ingen seger inom V75. Det här är faktiskt min allra största vinst hittills. Det känns verkligen roligt.
Segertiden skrevs till 1.12,9a/1.640 meter och förstapriset var 100.000 kronor. Ingvar får nu också representera Sverige i Nordiska Mästerskapen för amatörer, som avgörs i Norge senare i höst.
– Det blir kul det också; något att se fram emot, avslutade Ingvar.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.