Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ivar Sånna till Blekkan

Foto: JEANNIE KARLSSON
Ivar Sånna, här med vapendragaren Thomas Uhrberg. Foto: JEANNIE KARLSSON

Trefaldige miljonären Ivar Sånna lämnar Jan Hellstedt och tar istället plats hos ”kallblodsspecialisten” Jomar Blekkan.
– Jag har varit på jakt i tre-fyra år och nu har jag hittat min flygmaskin, säger han.

Publicerad:

Jomar Blekkan är Norges tredje segerrikaste kusk med över 4.000 segrar och har bland annat fem championat i Sverige. Bakom amatörtränade kallblodet Bork Rigel vann han 25 V75-segrar i grannlandet och körde in drygt 16 miljoner kronor. Som tränare till Järvsörappen har han dominerat i unghästloppen det senaste året och kallblodet tog bland annat hem såväl det svenska som det norska Derbyt under året.
– Jag har också haft flera duktiga varmblod som räckt i norska V75, men det har saknats en riktig elithäst på varmblodssidan. Jag har varit på jakt efter en de senaste tre-fyra åren och nu har jag hittat min flygmaskin, säger Jomar nöjt och fortsätter.
– Jag har cirka 30 hästar på listan, men saknat en pusselbit. Jag är 61 år och har slutat som catchdriver. Det var lite nu eller aldrig, säger han.    
Ivar Sånna har tjänat över tre miljoner kronor i Mantorptränaren Jan Hellstedts regi. Tyngsta meriten är det tappra loppet i Derbyfinalen 2014 då hästen blev målfotoslagen av Poochai. Ivar var även stark trea från dödens i årets upplaga av Jubileumspokalen. Femåringen ägdes tidigare av Happy People Racing AB i Tranås, men har nu köpts av hästägare till Jomar Blekkan. Ivar Sånna befinner sig för tillfället i Frankrike och skulle egentligen ha startat idag på Vincennes.
– Vi hoppar över den starten och Ivar Sånna ansluter troligtvis i mitt stall någon gång i nästa vecka, berättar Jomar Blekkan.
Leangentränaren vill inte yppa den exakta prislappen, men att det rör sig om sjusiffriga belopp för den kapable femåringen kan vi nästan slå fast.
– Vi kom överens om ett pris som verkade lämpligt, säger en nöjd Blekkan, som därmed kan ha en häst för de allra största loppen i Norden nästkommande säsong.
– Det är inte bara att betala, vi måste ju komma rätt på träningen också, men det känns spännande och hästen har visat att han tål göra jobbet själv. Det är klart att vi måste sikta högt, mot Elitloppet och Oslo Grand Prix, säger han.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.