Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Lönborg flyttar hem

Foto: MIA TÖRNBERG/TRAVRONDEN
Michael Lönborg lämnar Jägersro i årsskiftet för att flytta hem till Århus. Foto: MIA TÖRNBERG/TRAVRONDEN

Jägersrotränaren Michael Lönborg väljer att flytta hem till Danmark vid årsskiftet, efter att varit i Sverige sedan 2006. Han kommer bosätta sig på sin gamla hemmabana Århus där han kommer att fortsätta träna ett mindre antal hästar och jobba som hovslagare.

Publicerad:

Michael Lönborg började jobba hos Hans Adielsson och när han flyttade till England fick han ta över stallet med 60 hästar. Antalet hästar har sedan sjunkit under åren och nu har dansken valt att flytta hem.

– Jag flyttar vid årsskiftet till Århus och det ligger flera orsaker bakom det. En av orsakerna är tight ekonomi, som för många andra har jag haft svårt att få in hästar i stallet. Dessutom har materialet varit smalt, det har varit fina hästar, men inte så många, berättar Michael Lönborg.

En annan orsak till flytten är familjesituationen.  

– Min tjej trivs inte lika bra som mig i Sverige och vi har två barn nu. Båda har familjerna i Danmark och det har varit svårt med barnpassning och allt sådant där. Sedan hade jag redan bestämt mig när jag flyttade till Sverige att när jag fyller 30 att jag skulle bosätta mig där jag vill leva och det känns som att det är Danmark.

I Århus har de nu fått tag i ett hus med 14 boxar där de ska anlägga en träningsbana efter bönderna har tröskat färdigt.

– Jag vet inte hur många hästar jag kommer att få med mig, det är svårt för hästägarna att bestämma sig. Samtidigt kommer jag inte ha längre till Malmö från Århus, än vad jag nu har från Malmö till Göteborg, så jag kommer att fortsätta starta mycket i Sverige. Sedan är träningsavgifterna hälften av vad de är i Sverige, så förhoppningsvis kan det locka lite ägare.

Michael Lönborg har haft fina framgångar som tränare i Sverige, även om materialtet inte har varit så stort de senaste åren.

– Många av de hästar jag fick ta över från Hans var äldre starthästar som hade nått sin limit och sedan blev det ett stort glapp till de unghästar jag hade köpt. Jag är väldigt stolt över segern med Happy Days i Sprintermästaren ifjol och sedan har jag haft fina upplevelser med Photo Princess och Orfeus Brodde.

Sprintermästaren Happy Days har inte startat sedan semifinalen i Breeders Crown ifjol.

– Han drog på sig en gaffelbandsskada efter det loppet, men den börjar se bra ut nu och han är igång och tränar. Förhoppningsvis kan han starta i slutet av året.

I Århus kommer Michael att arbeta som både tränare och hovslagare.

– Jag har ett känt namn där som hovslagare och jag tror att det kommer att gå bra att kombinera med tränaryrket, avslutar Michael Lönborg.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.