Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Sugarlight är bossen"

Foto: MARIA HOLMÉN
Foto: MARIA HOLMÉN

25 000 kronor har utväxlats till 6,8 miljoner kronor.
På söndag ska det bli mer.
B.B.S.Sugarlight vill ta ­revansch efter att ha suttit fast i Elitloppet förra året.

Publicerad:

För sex år sedan såg norske ama­törtränaren Fredrik Solberg en ­annons om att svenskfödde B.B.S.­Sugarlight var till salu.
Priset var 25.000 svenska kronor och Fredrik Solberg ville slå till då han tränade hästens bror Gidde R.Icke. Hans föräldrar tyckte däremot att han skulle avstå.
– Mina föräldrar var inte helt glada över att jag ville köpa honom. I dag är de desto gladare, berättar Fredrik Solberg.
Första mötet duon emellan skedde i Karlskoga i Värmland, när Solberg hämtade honom.
– Han stod där och såg fin ut, men jag hade mest hans bror i huvudet. Jag kunde aldrig drömma om vad som väntade. Det är en saga.

”Den största drömmen”

I dag är sagan levande och den otänkbara drömmen sann.
B.B.S.Sugarlight har sprungit in över 6,8 miljoner kronor och är en av världens bästa hästar.
På söndag är han med i Elit­loppet för andra gången, och det på raken.
– Det är fantastiskt stort få vara med igen. Jag är bara en liten amatör och att få vara med andra året igen är obeskrivligt. Som liten var jag på Solvalla och likt många andra är den största drömmen att få starta i Elitloppet, säger Solberg.
Förutom framgångarna har B.B.S.Sugarlight och Fredrik Solberg också etablerat en stark relation.
– Han är min bästa kompis och han är som en hund. När vi tränar i skogen brukar jag släppa tömmarna på ryggen och gå bredvid hon­om. Stannar jag, då stannar han. Vi har tillbringat mycket tid bredvid varandra.
Fredrik Solberg har i dag fyra häst­ar i träning. På gården finns det en häst som är chef över alla andra.
– Sugarlight är bossen. Han stjäl alltid uppmärksamheten och markerar att det är han som är chefen. Samtidigt är han väldigt snäll och klok, som inte lägger energi på det han inte behöver. Han går här på gården och ser ut som en gammal arbetshäst. När han väl kommer ut på banan då kommer löparsinnet och det vaknar liv i honom. Han är fin på så sett och jag tror det är därför han är så bra.
Solbergs starkaste minne med hästen är fjolårets seger på hemmaplan i Oslo Grand Prix. På söndag lär många från publiken som var på plats då inta Solvalla.
Norge hoppas på att det i helgen skrivs ny norsk historia. Och det är B.B.S.Sugarlight som är grann­landets hopp i årets Elitlopp.
– Det ska bli spännande. Jag är nöjd med sjättespåret ändå, det hade kunnat varit lite bättre men samtidigt värre. B.B.S.Sugarlight känns i år starkare och han har alltid varit bra på att förvåna, säger Fredrik Solberg.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.