Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Passgångare struken på Rättvik

Foto: MARTIN LANGELS/ALN
Svante Båths passgångare Arvie Hanover måste kvala innan hon får starta i travlopp i Sverige. Foto: MARTIN LANGELS/ALN

Svante Båth har en passgångare i träning och som är med i startlistan i totalistorlopp både till Rättvik imorgon fredag och Bergsåker på tisdag, men hästen kommer inte att få starta i något av dessa travlopp.

Publicerad:

Arvie Hanover heter den treåriga passgångaren och stoet har gjort fem starter i passgångarlopp i Kanada som tvååring. I slutet på fjolåret importerades Arvie Hanover till Sverige och Svante Båths träning. Imorgon fredag var det tänkt att treåringen skulle göra tävlingsdebut i trav och på svensk mark, men så blir inte fallet.
– Efter mycket dividerande och diskuterande på sportavdelningen så har vi kommit fram till att Arvie Hanover inte får starta utan att ha gjort en prestation i travlopp eller genomfört ett godkänt kvallopp i trav, säger Per Wetterholm, biträdande sportchef på Svensk Travsport.
– Även ATG är helt inne på att hästen måste strykas då det är vilseledande information i startlistan att det inte är noterat att hästen varit ute i passgångarlopp.
Att Arvie Hanover ändå kunde slinka med i startlistan utan att komma ut som ej godkänd beror på att Svensk Travsport inte hunnit uppdatera sina system.
– Tyvärr har vi varit oförberedda på det här och det är bara konstatera att vi inte varit i fas med verkligheten.
I reglementet finns inget noterat om passgångare.
– Vi har gjort samma tolkning som gäller för montélopp. Alltså att en häst måste ha gjort en start i monté eller genomfört ett godkänt montékval innan den får starta i monté. Samma sak ska gälla för en passgångare. Det är något vi måste ta med reglementskommittén och få in en liknande skrivelse för passgångare som för montéhästar, säger Wetterholm.
I dagsläget kan man heller inte se på travsport.se att Arvie Hanover startat i passgångarlopp utan det ser ut som hon varit ute i travlopp.
– Vi måste uppdatera vårt datasystem också så det går att lägga in passgångarlopp så inte informationen till spelarna blir vilseledande.
Nu blir Arvie Hanover struken både ur loppet på Rättvik imorgon fredag och ur tisdagens lopp på Bergsåker.
– Istället kommer Arvie Hanover vara med i kvallopp på Solvalla på onsdag, säger Per Wetterholm.

Arvie Hanover har gjort med starter med en tredjeplats som bästa placering. Hästen har tjänat 8.754 kronor och har rekordet 1.12,2a/1.609 meter i passgång.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.