Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Så många miljoner får sporten

Foto: MARIA HOLMÉN
Foto: MARIA HOLMÉN

15 miljoner. Så blir utdelningen från dotterbolaget ATG till ägarna Svensk Travsport och Svensk Galopps sportsliga verksamhet 2016.

Publicerad:

”Vi följer den plan vi har satt. Målet är att vi 2018 ska öka utdelningen med ytterligare 300 miljoner kronor”, säger Hans Ljungkvist, styrelseordförande i Svensk Travsport, i ett pressmeddelande.
Spel på hästar via dotterbolaget ATG står för drygt 85 procent av trav- och galoppsportens intäkter. Inför 2015 beslöt ATG:s styrelse med stöd av Svensk Travsport och Svensk Galopp att fram till 2018 investera och genomföra en rad offensiva satsningar i ATG. För att kunna genomföra detta med balanserad ekonomi krävdes att ägarna skulle vara återhållsamma med sina utdelningskrav. Ett beslut som fick stöd av sportbudgetgruppen bestående av representanter för travbanorna och organisationerna för avel, hästägare och travtränare.
”Ju starkare ATG, desto tryggare framtid för travsporten i Sverige. Genom att vi investerar ett par år i ATG:s utveckling kan bolaget klara sig bättre på en kommande spelmarknad med nya villkor. Detta är en garant för att sporten ska kunna må bra och försörja sig, även efter 2018”, säger Johan Lindberg, generalsekreterare i Svensk Travsport.
I den den ekonomiska plan som nu föreligger ökar utdelningen till trav- och galoppsporten med ytterligare 15 miljoner kronor 2017 för att 2018 öka med hela 300 miljoner kronor. 2016 kommer Svensk Travsport att använda sin del av den ökade utdelningen, 13,5 miljoner kronor, till att öka prispengar och uppfödarmedel.
”Vi förstärker prisskalorna genom att främst höja andra- och tredjeprisen i loppen. Det har varit ett starkt önskemål från de aktiva och därför använder vi drygt 10 miljoner kronor till det nästa år”, säger Johan Lindberg.
Vid den stora ökningen 2018 är sportbudgetgruppens ambition att fördela i storleksordningen två tredjedelar av travsportens del på 270 miljoner kronor direkt till sportens utövare genom höjda prispengar och uppfödarmedel.
”Ökningen 2018 ger oss möjligheter till kraftfulla satsningar för att på allvar vända den nedåtgående trenden vad gäller antalet hästar och aktiva, med hjälp av rejält ökade pris- och uppfödarmedel. De aktivas representanter i sportbudgetgruppen har varit väldigt tydliga i den här frågan. Vi har haft en mycket bra dialog och alla är eniga om att de satsningar vi gör i framtiden ska leda till en långsiktigt välmående sport”, säger Johan Lindberg.
Även Svensk Galopp kommer satsa sin del av 2016 års ökning, 1,5 miljoner kronor, på prispengar och uppfödarmedel.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.