Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Solvalla tränar ryttare

Foto: MIA TÖRNBERG/Travronden
Voltstart i sadel är ingen lek. Foto: MIA TÖRNBERG/Travronden

Nästa lördag, den 16 maj, får alla montéaktiva, både de med tävlingslicens och de som tänker sig att börja tävlingsrida, chansen till en ”spetsutbildningsdag” på Solvalla.

Publicerad:

- Vi fokuserar på sits och på voltstart, säger Solvallas Glenn Elo.

Det blir en heldag där förmiddagen viks åt vad man kan kalla teori. Förra landslagsfriidrottaren Maria Akraka och ryttarinnan Stina Swartling föreläser om fysisk träning som är lämplig för montéaktiva. Att rida montélopp är en tuff fysisk utmaning som man inte gör (snyggt och/eller framgångrikt) utan att vara vältränad.

Sitsträningen, där Stina Swartling och Linda S Hedström är ledare, görs på den nya hästsimulatorn Monté Pyton.

På eftermiddagen blir det praktisk utbildning och träning på banan. Stort fokus läggs på voltstartsmomentet, och man kan då till exempel specialträna med sin egen häst från spår som känns extra besvärliga. Solvallas måldomare Karl-Erik Nilsson leder denna de av utbildningsdagen och alla startövningar filmas så att kursdeltagarna kan få personlig feedback gällande hur det, så att säga, går.

- Som avslutning på dagen är det tänkt att det ska ridas ett riktigt lopp. Det blir frivilligt att vara med där, vissa kanske tycker att det räcker med startövningarna. För de som har tänkt sig att ta montélicens blir ett sådant här lopp ett bra tillfälle att få känna på, så att säga skarpt, vad det innebär, säger Glenn Elo.

Utbildningsdagen sker i samarbete mellan Hästnärningens Ungdomssatsning, Svensk Travsport och Solvalla.

- När det gäller montén upplevs ofta de här två sakerna som de mest problematiska, sitsen och att orka hålla rätt position på hästen ett helt lopp, och så voltstartsmomentet. De som vill förbättra sig i sadeln får här en bra chans att göra det, med sakkunniga handledare och personlig coachning, säger Glenn Elo.

 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.