Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Stig H:s stipendium till Berg och Schön

Foto: MARTIN LANGELS/ALN
Fredrik Berg och Marcus Schön är årets Stig H-stipendiater. Foto: MARTIN LANGELS/ALN

För några år sedan var de skolkompisar med drömmar om att bli travtränare. Idag har Fredrik Berg och Marcus Schön utsetts till 2015 års Stig H-Stipendiater.

Publicerad:

– Fredrik Berg och Marcus Schön är två killar som lever lika hängivet som intensivt med travet. De har den rätta inställningen och drivet som krävs och jag tror att de har goda förutsättningar att bli egna och framgångsrika tränare, säger Stig H Johansson.

Marcus Schön jobbar sedan 2011 hos Solvallatränaren Stefan ”Tarzan” Melander, medan högkvarteret för Fredrik Berg sedan 2014 är förlagt till Axevalla och Anna Forssell. Båda räknas till travsportens talangfulla tränarämnen.
– Jag är enormt lycklig. Stig H är Stig H och att bli utvald av honom och få hans stipendium är bland det största man kan få som lärling i travet. Jag ser fram mot utbildningsstipendiet som en viktig del i att bygga en stadig grund att stå på innan jag startar som egen tränare, säger Marcus Schön.

Marcus Schön gladde sig väldigt mycket över att den andre stipendiaten heter Fredrik Berg.
– Vi var skolkompisar på Åby Travgymnasium och delade lägenhet. Vi ringde förstås direkt och gratulerade varandra. Fredrik är en toppenkille.

Fredrik Berg fick nypa sig i armen när han fick veta att han är en av stipendiaterna.
– Jag trodde inte att det var sant när Stig H själv ringde upp mig. Han har varit min stora idol hela livet, så det här känns jättestort och speciellt. Det här är ett kvitto på att jag uträttat något bra. Stipendiet kommer också perfekt i tiden för mig och att få gå utbildningsprogrammet tillsammans med Marcus gör det hela ännu bättre. Min plan är att gå proffstränarkursen nästa år och att ha igång en fungerande egen tränarrörelse om tre år, säger Fredrik Berg.

I år fyller Stig H:s Stipendiefond 20-år och jubileumet firas med Stig H-Dagen på Solvalla på lördag. Många av tidigare stipendiater finns på plats och gör upp i ett eget lopp med försök under fredagen och final på lördagen. Det blir många publikaktiviteter och Stig H:s och Sveriges framgångsrikaste häst genom tiderna Victory Tilly, nu 20-årig pensionär, kommer till Solvalla.
– För mig har det varit viktigt att stödja ungdomar som vill satsa på att bli travtränare. Nu utser vi nr 42 och 43 och en titt på listan av alla som fått stipendiet visar att vi lyckats väl med våra val. Sedan 2009 samlas även stipendiaterna i Stig H-Akademien, där vi varje år träffas under en exklusiv utbildningsdag, säger Stig H.

Hästskötarna får Stig H-Stipendium

I samband med Stig H Johanssons 70-årsdag i år tar stipendiefonden ytterligare ett viktigt steg. Svensk Travsport, ATG, Stockholms Travsällskap, Kommunal och flera andra har lämnat bidrag som gör det möjligt att utvidga verksamheten.
Stig H berättar:
– Vi gör nu en utökning så att stipendier även kommer utdelas till framstående hästskötare som under det senaste året ansvarat för skötsel av travhästar som nått stora sportsliga framgångar och till hästskötare som under många år visat stor fallenhet och stort engagemang för skötsel av travhästar. Något som känns väldigt bra och angeläget.

Här är listan på alla Stig H-Stipendiater
1996: Kajsa Frick, Fredrik Linder
1997: Linda Hedin, Leif Eriksson
1998: Charlotta B Svensson, Fredrik M Persson
1999: Linda Artursson, Peter Ådefors
2000: Catrin Fajersson, Jens Eriksson
2001: Olle Alsén, Fredrik Söderberg
2002: Elin Gustavsson, Per Linderoth, Stefan Persson, Sofie Svedin
2003: Anette Lorentzon, Oskar Svanberg
2004: Richard Jansson, Jesper Svensson
2005: Daniel Redén, Claes Sjöström
2006: Johnny B Karlsson, Johan Untersteiner
2007: Anna Rönning, Sarah Swahn
2008: André Eklundh, Björn Karlsson
2009: Michael Lönborg, Jenni H Åsberg
2010: Jennifer Tillman, Admir Zukanovic
2011: Anna Isabelle Karlsson, Joakim Sandkvist
2012: Sandra Eriksson, Marcus Melander
2013: Magdalena Eriksson, Mattias Djuse, Oskar J Andersson
2014: Oskar Kylin-Blom, Preben Sövik
2015: Fredrik Berg, Marcus Schön

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.