Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna"

Foto: HANOLD/ALN
Oskar J Andersson är utsedd till Årets unga förebild 2016. Foto: HANOLD/ALN

Hallå där… Oskar J Andersson som är Årets unga förebild 2016.

Publicerad:
Tjugofyraåriga Oskar J Andersson, lärling hos Jörgen Westholm, har utsetts till Årets Unga förebild 2016. Utmärkelsen är ny för i år där en jury utnämnt en vinnare utifrån inskickade nomineringar. Syftet är att hylla, lyfta och synliggöra unga förebilder, vilka är viktiga för att bredda intresset för travsporten. Årets vinnare Oskar J andersson kommar att under helgens Elitloppssöndag få ta emot ett stipendium på 10.000 kronor.
 
Grattis! Hur känns det här?
– Tack, det känns stort och jättekul att det jag engagerar mig i syns och uppskattas. En sak är att få utmärkelser för sina sportsliga prestationer, men att bli utnämnd som förebild betyder och innebär så mycket mer. Då handlar det mer om vem du är som person. Jag är jätteglad och tacksam, säger Oskar J Andersson.
 
Vad ska du göra för stipendiesumman?
– Jag fick veta det i dag och har inte hunnit fundera riktigt över det. Den går att använda på flera olika sätt, antingen inom transporten i sig eller med utlandsresor till tränare eller liknande. Sedan går det kanske att göra något utifrån ett förebildsperspektiv. Vi får se!
 
Vad betyder travsporten för dig?
– Det är mitt liv. Framförallt är det hästarna som gör att jag älskar det. Men sporten är så mycket mer. Alla människor runt om kring som jag för möta och alla nya situationer som man ställs inför. Sedan är tävlingsbiten viktig för mig. Jag är en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna och i travsporten får jag utlopp för det. 
 
Vad är det bästa med trav?
– Jag älskar att träna hästar, köra hästar och hålla på med hästar. De ger mest tillbaka.
 
Vad tycker du behöver göras för att bredda travsporten?
– Det är en stor fråga! Det viktigaste tror jag är att förenkla tillgängligheten. Fler behöver få chansen att komma ut i stallen. Första kontakten är viktig, när människor väl får träffa hästen ser många vilket fantastiskt djur det är. En idé är att införa fritidsdagar för skolor i stallen. Det är enkelt att ta en fotboll och bara gå ut och spela. Men att börja med travsport, när du inte har det hemifrån, är betydligt svårare. Förenkling och förbättring är avgörande – framförallt bland unga.
 
Nu är du utnämd till en – och vem har du som förebild?
– Örjan Kihlström har jag haft sedan liten. Han är den jag såg i de stora tävlingarna och han var den som dök upp i slutet av loppen och satte dit dem, samtidigt som han visade ett lugn. Jag har även flera andra förebilder. Bland annat min nuvarande arbetsgivare Jörgen Westholm, både i hur han arbetar med hästar och hur han sköter själva företaget. Sedan såklart mina föräldrar, de har lärt mig mest vad gäller personlighetsutveckling, avslutar Oskar J Andersson.
 
 
Motiveringen för Oskar J Andersson:
24-årige Oskar J Andersson är en av Sveriges mest lovande lärlingar och har redan en lång och imponerande meritlista. Han är med sitt engagemang för travsporten och sin positiva inställning en populär profil och en förebild för många andra. Oskar satsar helhjärtat på en karriär inom travsporten och har redan nått stora sportsliga framgångar. Samtidigt tar han sig gärna tid för kommande stjärnor i vår sport – våra barn och ungdomar – genom att delta i olika projekt, ungdomsträffar och andra aktiviteter. 
Oskar J Andersson ett stort föredöme på och utanför travbanan utses tack vare detta till Årets unga förebild 2016.
 
Juryn består av:
Petter Johansson, sportchef Svensk Travsport.
Frida Edin, adjungerad ungdomsrepresentant i Svensk Travsports styrelse.
Oskar Kylin Blom, lärling, adjungerad ungdomsrepresentant i Sleipners riksstyrelse samt styrelseledamot i (HTR) Hästskötarnas- och travlärlingarnas riksförbund.
Maria Karlsson, utbildningsansvarig Svensk Travsport.
Lisa Persson, ungdomsansvarig Svensk Travsport. 
ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.