Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Treåringar i fokus

Foto: TOMMY ANDERSSON/ALN
Makethemark tog fjärde raka segern på Solvalla under onsdagskvällen. Foto: TOMMY ANDERSSON/ALN

Det var två svettiga uppgifter vi fick se på Solvalla när treåringarna visade upp sig i Vårfavoriten. Makethemark och Caddie Lisieux har tidigt tagit steget fram som favoriter till Kriteriet och Oaks i höst.

Publicerad:

Det är lätt att ta i för stora ord så här tidigt på säsongen och det har inte hänt sedan 2004 att vinnaren av Vårfavoriten har vunnit Kriteriet senare på hösten. Då var det Conny Nobell som vann de båda loppen och kollar vi på stosidan så var det ytterligare ett år längre sedan då Giant Diablo lyckades. Fast båda kvällens vinnare, Makethemark och Caddie Lisieux, ser inte ut att vara några dagsländor.

Petri Salmelas Makethemark tog karriärens tionde seger i tolfte starten och det ser ut som Ulf Ohlsson kan köra som han vill med honom. Nu tog han en lugn dödens, medan värsta hotet Chocolate Gold fick bestämma i ledningen. I sista sväng satt Ulf Ohlsson bara och höll i sig bakom Maharajah-sonen, medan Erik Adielsson var på ledaren ordentligt och redan då var det klart segern skulle gå.

– I min ålder borde man inte vara nervös, men jag var pirrig i magen redan igår kväll. Idag vågade jag inte säga till någon när jag värmde, men han stannade till vid vinnarcirkeln tre gånger och det var nästan hans sätt att berätta var han hör hemma, sade Petri Salmela.

Segertiden skrevs till 1.14,2a/2.140 meter och det fanns krafter sparade på det.

– Det var ganska mycket kräm kvar och det har det varit varje gång, så jag vet inte var botten finns, fyllde körande Ulf Ohlsson i.

Readly Express lillasyster Caddie Lisieux ser ut att gå i sin brors fotspår. Från dödens reglerade hon fältet i Vårfavoriten för ston och såg inte heller ut att vara tom i mål när segertiden skrevs till 1.14,0a/2.140 meter.

– Det gick 1.09 första 500 meterna och jag var inte med i den körningen, så då tänkte jag att vi glider fram då hon går hela vägen. Jag visste att Zahara Goj är speedig, men jag var aldrig orolig, sa Kenneth Haugstad.

Kenneth Haugstad tog en dubbel då han fick loppet kört i halsen med Sofie Österbergs Research. Let It Happen och Mellby Collector duellerade framme i ledningen och efter 1.10,2/500 kom de upp till varvet på 1.09,7. Kenneth Haugstad kunde bara sitta och njuta i kön och efter fått lite draghjälp i sista sväng så avgjorde han lätt på 1.10,4a/1.640 meter.

– Jag kollar aldrig på loppen, men nu ska jag titta på det 100 gånger, sa tränaren Sofie Österberg i vinnarcirkeln.

Jörgen Westholm hade lite tur från början med Duffman när både ledaren och hästen i rygg galopperade och Dream Vacation-sonen kom till ledningen, men hade antagligen inte behövt den turen. Hästen såg lysande ut under vägen och kunde vinna på nya rekordet 1.12,5a/2.140 meter.

– Det vart lite skön spetskörning, men när man har ett sådant flyt som nu så löste det sig så här, sa Jörgen Westholm i vinnarcirkeln.


Utländskt på Jägersro

Det blev en brutal öppning i V86-1 då Gordonston dundrade iväg med 1.05,1 första halvvarvet. Den norske gästen Rocknroll Fi hamnade i först utvändigt en bit ner i kön och gled upp utvändigt om ledaren när tempot lugnade ner sig. In på upploppet kopplade han greppet och svarade för en mycket bra insats. Segertiden blev 1.11,5a/1.640 meter.

– Han krängde lite in i sista sväng, men kändes stark och fin och när vi kom in på upploppet kände jag att vi skulle kunna vara med och slåss om det, sa Gunnar Austevoll.

Tre varv med autostart är en ovanlig distans, men Stefan Söderkvist löste det taktiska perfekt med favoriten Oki Doki Face. Han satte sig i rygg på ledande andrahandsfavoriten Västerbo Exact och på upploppet vred han ner på open stretch och avgjorde enkelt med en längd på 1.15,7a/3.140 meter.

– Vi fick ett jättebra lopp med rygg på en stark och fin häst. Han blev lite pigg på mellanvarvet, men det var ingen fara, sa Stefan Söderkvist.

Danskarna ville inte vara sämre än norrmännen och svarade med en dubbelseger. Tullamore G.K. avslutade starkt tillsammans med Jeppe Juel och landade på 1.14,8a/2.140 meter före en störtdykande Bakers Ransom som flög fram över upploppet, men hade hamnat för långt bak.

I sista loppet på Jägersro så ryckte Flemming Jensen skorna på Rapide de Pommeau för första gången sedan i höstas. Efter en resa i rygg på ledande favoriten Frozen kunde gick dansken ut utvändigt på upploppet och kunde hinna dit i sista steget. Segertiden skrevs till fina 1.13,2a/2.640 meter.

– Det kändes bra hela vägen, sa Flemming Jensen.


Rätt V86-rad:
4–6–5–5–9–4–5–11

Utdelning:
8 rätt: 159.903 kronor
7 rätt: 558 kronor
6 rätt: 49 kronor

Omsättning:
22.565.706 kronor

Publik:
Solvalla: 1.167 personer
Åby: 646 personer

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.