Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Utredningen kring Estlandsärendet är klar

Foto: P&R
Foto: P&R

Under måndagen släppte Svenskt Travsport utredningen, där den oberoende utredararen Olle Sohlberg, tillsatt av ST, har granskat ärendet där flera hästar omkom på en Estlandsfärja för några år sedan.

Publicerad:

Det var 2011 som flera hästar fick sätta livet till på en Estlandsfärja på väg till Sverige.  Svensk Travsport anlitade en oberoende utredare som har granskat ärendet och idag släpptes Olle Sohlbergs utredning på travsport.se.
Hela utredningen finns i denna pdf-fil.

I Travrondens nummer som kommer imorgon tisdag kan du läsa mer om Olle Sohlbergs utredning.

Nedan finns kommentarer kring utredningen som presenterats på travsport.se där generalsekreterare Johan Lindberg börjar med att berätta varför en oberoende utredare anlitades.
– Framförallt för att få reda på om vi som förbund borde agerat på något annat sätt i den här otroligt tragiska historien. Om vi gjort fel vill vi naturligtvis åtgärda det inför eventuella framtida händelser.

Utredningen har alltså genomförts av Olle Sohlberg, som tidigare arbetade som åklagare och har god erfarenhet efter att ha varit förundersökningsledare i ett antal omfattande och komplicerade brottsutredningar. I uppdraget han fått står det han ska se över Svensk Travsports agerande, reglementena (Exempelvis: Fanns det brister? Behöver reglementen och bestämmelser ses över för att undvika liknande situationer i framtiden?) samt om någon inblandad part, enligt sportens reglemente, bör bestraffas för det inträffade.

Nu är utredningen klar och Sohlberg konstaterar i sin sammanfattning att Svensk Travsport varit för passiva i vissa delar. Johan Lindberg säger till travsport.se:

– Nu har vi svart på vitt att vi delvis brustit i vår hantering av det här ärendet. Det är naturligtvis aldrig roligt att konstatera en sådan sak, men samtidigt känns det skönt för mig som generalsekreterare för Svensk Travsport att få det klart för mig så att vi kan göra de åtgärder som krävs. Passiviteten från Svensk Travsport som organisation har varit slående. Så ska vi inte ha det. Det kommer inte att ge oss ett lyckligare slut på den här historien, men vi ska göra det vi kan för att vi inte ska hamna i samma situation igen.

Olle Sohlberg anser inte att det finns behov att göra ändringar i Tävlingsreglementet. Han konstaterar också att det sedan 2011 vidtagits en del åtgärder för att förhindra fusk med framför allt träningslistor. Däremot pekar han på två punkter som rör Licensbestämmelserna som han anser att Svensk Travsport bör se över:

 * Det kan finnas behov av att göra ett tillägg i Licensbestämmelserna som rör möjligheten att neka någon en licens på samma sätt som det finns bestämmelser för när en licens kan/bör dras in. Därvid bör även föras in en regel om att tränare, både för att få och för att behålla sin licens, ska ha gjort sig känd för redbarhet, och i övrigt anses lämplig att verka som professionell travtränare.
     
 * En regel om jäv kan behövas i Licensbestämmelserna då beslutet om att neka någon en licens eller att dra in en befintlig, som tas av licenskommittén, kan påverka hela den aktuella personens livssituation.

Frågan om någon inblandad part ska dömas enligt sportens reglemente har Olle Sohlberg valt att lämna tillbaka till Svensk Travsport att ta ställning till. Beslutat är att inte i efterhand bestraffa någon. Den som skulle kunna straffas är Jan Hellstedt, för att han inte fört korrekta träningslistor (övriga inblandade omfattades inte av svenskt reglemente vid tiden för denna händelse). Den bestraffningsmöjlighet som finns, enligt licensbestämmelserna, är att enligt dåvarande (och än så länge gällande) regler dra in hans licens. Det känns dock inte rimligt med tanke på det brott mot licensbestämmelserna han gjort, han har inte på något sätt varit delaktig i varken träning eller transport av de aktuella hästarna. Man får heller inte glömma att hur tragiska följder det än blir av någons agerande är det agerandet i sig som ska bedömas, både när det gäller brott mot lagen och brott mot travsportens egna regelverk.

Arbetet med att se över de punkter i Licensbestämmelserna som Olle Sohlberg pekar på har redan inletts och ett antal tillägg kommer läggas in så tidigt som det är möjligt. Utöver att se över möjligheten att neka en person som inte bedöms lämplig att ha licens och ta fram riktlinjer för hur ett sådant beslut ska tas, kommer man även att ta fram en påföljdsmall även för brott mot Licensbestämmelserna. (I dag är en indragen licens den enda tänkbara bestraffningen, oavsett förseelse.)

– Jag lyfter dessa frågor till styrelsen, som fattar de formella besluten, redan nu på fredag, 4 september. Att ha en påföljdsmall när det gäller brott mot licensbestämmelserna som bara kan fria eller halshugga känns inte rimligt, säger Johan Lindberg.

Frågan om jäv diskuteras sällan i travsporten, men precis som i samhället i övrigt finns problemet naturligtvis även här. Travsporten utgår från Förvaltningslagens jävsbestämmelser och detta kommer att tydliggöras i sportens styrdokument.

En ytterligare åtgärd Svensk Travsport kommer vidta är att i framtiden bedriva sportens egna utredningar parallellt med eventuella övriga utredningar.

– Tidigare har vi valt att invänta samhällets utredningar, vilket inte sällan är en långdragen process, som dessutom inte brukar leda till att ifrågavarande personer lagförs i domstol. Den principen är ändrad nu, säger Johan Lindberg till travsport.se.

 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.