Sveriges ledande travtidning
ANNONS

V75-häst diskad i efterhand

Foto: BERGSÅKER
Alla fyra hovarna hade blivit av med delar av skorna. Foto: BERGSÅKER

I lördags kom Traveling Man fyra i gulddivisionen på Bergsåker, men har idag blivit diskvalificerad på grund av att plastskorna gick sönder under loppet och därför inte täckte hela hovens bärrand.

Publicerad:

Det är obligatoriskt barfotaförbud under vintern och reglementet kräver att hästarna ska tävla med skor som täcker hela bärranden. Det finns med i reglementet att hästar kan bli diskvalificerade i efterhand och efter att Bergsåkers funktionärer  rapporterat in ärendet till Svensk Travsport så togs beslutet idag att Traveling Man blir diskad och bortplockad ur resultatlistorna.

– Funktionärerna på Bergsåker gjorde en sedvanlig skokontroll efter loppet i lördags, och skickade därefter ärendet vidare till Svensk Travsport för beslut. Jag och vår förbundsjurist Göran Wahlman har idag bestämt att diskvalificera Traveling Man, enligt 48 § i Tävlingsreglementet, säger Svensk Travsports domarbas Staffan Falk i ett pressmeddelande.

Alla fyra plastskorna på Traveling Man gick sönder under lördagens lopp så att det inte täckte bärranden.

– Detta är ett bra exempel på att man inte ska använda för tunna plastskor vintertid. Om tränaren använder hemskurna skor, som i det här fallet, måste skorna vara av ett material som man vet håller hela loppet, säger Staffan Falk.

Förutom de 19.000 kronorna fjärdeplatsen var värd staffades även tränaren Daniel Redén med 5.000 kronor för att brustit i sitt tränaransvar, vilket dömdes ut redan i lördags av domarna på Bergsåker.

– Jag har pratat med Daniel och han kommer inte att överklaga böterna. Han inser att  det blev fel och står för det, berättar Staffan Falk.

Hade Daniel valt att överklaga var det bara bötesbeloppet på 5.000 kronor som hade gått att pröva och inte förlusten av fjärdeplatsen.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.