Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Insändare:
"364 dagar om året – det är för mycket"

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
"Hur kul är det egentligen att gå på trav (eller sitta i sulkyn) en tisdagskväll i november eller en isande kall måndagskväll i februari", skriver insändarskribenten. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Av: Lars Ullgren
Publicerad:

Insändare i Travronden

Detta är en insändare. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Travronden värnar om det fria ordet och yttrandefrihet. Vi vill att du ska uttrycka din åsikt och dela med dig av dina goda tankar och idéer. För att bli publicerad krävs att du håller god ton, följer våra riktlinjer och svensk lag.

Niclas Andersson (NA) beskriver i sin ledare hur svårt det är att locka ny publik till travbanorna. 

Det är det sega tempot som är problemet enligt NA. Tjugo minuters väntetid mellan loppen passar främst gamla och trögtänkta människor, de yngre vill ha action hela tiden. Kör loppen i ett par olika block, med till exempel fyra lopp i varje, och detta i ett rasande tempo, då kommer publiken tillbaka till travbanorna tror NA. 

Att yngre människor vill ha action hela tiden håller jag helt med om. Några minuters inaktivitet eller tystnad tär hårt på deras känsliga nerver. Men då är även fem minuter alldeles för mycket. Nej, jag tror inte att man lockar folk till travet på det sättet. Varken de som redan är travfrälsta och har varit besökare förut eller de som är potentiella eller nytillkomna besökare.

Problemet är nog större än så. Dessvärre så ”kanibaliserar” onlinespel och TV-sändningar på travintresset, folk väljer i allt större utsträckning att stanna hemma när allt kan följas nästan lika bra på skärmarna. Det problemet är nog tyvärr olösligt.... Dessutom är det så att travet kör oavbrutet, 364 dagar om året, och det är bara för mycket.

De allra flesta sporter har någon sorts säsong eller årscykel som innebär uppehåll från tävlandet under en viss del av året. Jag tror kanske att även travet skulle må bra av detta. Till exempel ett uppehåll under månaderna november-februari eller något i den stilen.

Jag förstår att förslaget (som inte är nytt) ogillas skarpt av branschfolk, det vill säga hästägare, tränare, journalister och kanske framför allt av ATG, det innebär ju att den tid under vilken man kan dra in pengar till verksamheten förkortas. Jag har stor förståelse för detta, men tror ändå att fördelarna på sikt kan komma att uppväga nackdelarna. 

Hästarna skulle förmodligen må bra av ett uppehåll. Och hur kul är det egentligen att gå på trav (eller sitta i sulkyn) en tisdagskväll i november eller en isande kall måndagskväll i februari?  Och hur kul är det inte att börja om igen, efter ett uppehåll som skapat ett sug efter den nya säsongen?

Nej, satsa alltså på att tävla under den tid av året när det är väder som är någorlunda acceptabelt för både hästar och publik. Satsa gärna litet mer på de större spelformerna och travdagarna (V75, V64, V65, DD) och dra ned litet på övriga. Andra dagar ska dock definitivt inte tas bort helt, de har sitt berättigande, men då under ”sommarsäsongen”.

ANNONS

Ämnen i artikeln


Av: Lars Ullgren

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.