Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Insändare:
"Är det inte dags att göra om dagens fördelningssystem?"

Foto: MICKE GUSTAFSSON / TR BILD
I en debattartikel kritiserar skribenten hur dagens fördelningssystem fungerar i travets värld. Han är dessutom kritisk mot att banorna i norra Norrland inte tilldelas fler STL-dagar. Foto: MICKE GUSTAFSSON / TR BILD
Av: Lars Olofsson
Publicerad:

Insändare i Travronden

Detta är en insändare. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Travronden värnar om det fria ordet och yttrandefrihet. Vi vill att du ska uttrycka din åsikt och dela med dig av dina goda tankar och idéer. För att bli publicerad krävs att du håller god ton, följer våra riktlinjer och svensk lag.

Låt varje bana få en påse pengar som inkluderar tävlingkostnadsersättning, grundbelopp och prispengar varje år. Samtidigt får varje bana ett tvingande krav vilka dagar man måste arrangera och vilka prispengar det måste minst vara. Då kan varje bana anpassa tävlingskalendern till de aktuella förutsättningarna. Vissa kanske kör färre dagar med högre prispengar för att det är så deras hästunderlag ser ut och andra kör fler dagar för att efterfrågan i deras region ser så ut.

Låt oss nu en gång för alla gå ifrån denna planekonomi och gnabbet om antal tävlingsdagar. Sverige är ett långt land med väldigt olika förutsättningar och det ger oss möjlighet att i varje region leda utvecklingen mot Pegasus. Nya medel till banorna fördelas efter uppsatta mål i Pegasus.

Vidare måste det fastställas hur STL-dagar fördelas och inte bara gå efter hur det alltid har varit. Toppen av den snedvridning vi har idag kom när transportbidragen drogs in, vi fick då till svar att detta kompenserades med en extra matlapp i STL, men vi i Norra Norrland har ju inga STL-dagar. Här finns det en stor och i våra ögon kraftig snedvridning! Bodentravet tävlar under 2021 35 gånger. En av dessa är en STL-omgång. Boden och Östersund är de enda året-runt banorna i landet som har just en enda STL-dag på hela året. Banor med betydligt färre tävlingsdagar i mellan-Sverige har två eller till och med tre egna STL-dagar. I ett upptagningsområde där det körs STL-dagar nästan varje vecka, jag tänker då i första hand på Mälardalen. Toppen var när Norge stängde och man var tvungen att byta ort, var lade man då de nya dagarna? I Norrland? Nej, man lade dem på Mantorp!

Vår sportavdelning verkar inte intresserad av att försöka utveckla travet i hela Sverige för om de hade varit det skulle man väl ha förlagt dem i Boden och Östersund som körde breddlopp samma dagar? Vi hade organisationen klar, allt vi behövde göra var att skriva om propparna.

Med en ny fördelningsmodell skulle vi säkerligen kunna banta ST:s sportavdelning då de flesta besluten skulle ske regionalt. 

/Lars Olofsson

ANNONS

Ämnen i artikeln


Av: Lars Olofsson

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.