Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Insändare:
"Nytänkande med hästägarperspektiv"

Foto: LENA EMMOTH / TR BILD
Genrebild. Foto: LENA EMMOTH / TR BILD
Av: Roine Svensson
Publicerad:

Insändare i Travronden

Detta är en insändare. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Travronden värnar om det fria ordet och yttrandefrihet. Vi vill att du ska uttrycka din åsikt och dela med dig av dina goda tankar och idéer. För att bli publicerad krävs att du håller god ton, följer våra riktlinjer och svensk lag.

De som är eller har varit hästägare vet att det är ingen billig sport vi finansiärer av svensk travsport livnär. Vi hästägare är en speciell typ av människor, vi satsar enorma summor pengar i en sport där 3-5 procent går plus/minus noll, resterande 95-97 procent av hästägarna runtom i landet går back stora summor årligen.
De investeringar vi årligen puttar in utgör svensk travsport och återbäringen blir det eventuella överskott som ATG genererar vilket vi sen skall avlöna ST med samt de prismedel som vi tävlar om.
Prismedel som har i stort sett stått stilla i relvärdesutvecklingen sedan 1980-talet. Samtidigt har kostnaderna skenat iväg för bland annat träningsavgifter, foder, veterinärvård, transportkostnader med mera.
Med dåtidens kostnader kunde en vanlig arbetare vara hästägare. Idag går i stort sett hela lönen för en vanlig arbetare till kostnader runt hästen.

Så varför fortsätter vi finansiera vår sport?
Jo, det gör vi kvarvarande för vår passion är gränslös över vår fina sport och kärleken till hästarna.
Med rådande ekonomiska obalans i sporten lockas inte nytt folk att satsa och unga människor som det så ofta nämns önskas fler av i sporten, har inte en chans ekonomiskt att investera.

Så när jag läste ett inlägg på facebook ifrån Emma E Johansson, som är en av Travsveriges unga och mycket lovande tränartalanger, där hon skriver sin syn på symbiosen mellan hästägare och henne som travtränare – då blir jag lycklig över att det åtminstone finns någon därute i Travsverige som har ett hästägareperspektiv när de tänker på sportens fortlevnad.
Nu tänker säkert några att hon går ju själv back på att inte ta dessa procent på insprungna pengar. Ja, ser du kortsiktigt och egoistiskt på det så kan det se så ut. Men om tränaren har beräknat sina driftskostnader med skälig vinst i sin träningsavgift blir sanningen en annan.
Men i själva verket är det ju så att om fler hästägare går runt, eller rent av lite plus på hästverksamheten, så finns det utrymme för köp av fler hästar, vilket innebär fler träningsavgifter till tränaren med skäligt beräknad vinst för dennes verksamhet.

Det är alltså win-win för hela Travsverige och dess aktörer om hästägaren mår bra ekonomiskt.
Så kan vi hästägare tillsammans med de aktiva skapa gemensam grogrund för travsporten.
Ja då har vi en travsport i framtiden också, om inte är jag rädd att svensk travsport kollapsar och sjunker ner till den nivån vi i dag ser i Danmark och Tyskland.

ANNONS

Ämnen i artikeln


Av: Roine Svensson

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.