Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Insändare:
"Ur ett torsdagsperspektiv"

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
"Får vi inget tillskott eller nya skatteregler kan vi nog så sakteliga släcka ner för gott", skriver signaturen Stefan. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Av: Stefan
Publicerad:

Insändare i Travronden

Detta är en insändare. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Travronden värnar om det fria ordet och yttrandefrihet. Vi vill att du ska uttrycka din åsikt och dela med dig av dina goda tankar och idéer. För att bli publicerad krävs att du håller god ton, följer våra riktlinjer och svensk lag.

Att travbanorna skulle bli stora förlorare på coronapandemin, det var kanske ingen högoddsare. Att vi sedan kom in i en lågkonjunktur och att inflationen skenade i höjden i vårt Sverige var heller ingen högoddsare. Under flertalet år har vi naiva svenskar levt i ett ekonomiskt ­onormalt ­tillstånd där vi nu sakteliga går över till en mera normal ekonomisk ­tillvaro. Man har belånat sin ekonomi till det yttre och nu, först nu, börjar vi märka av detta. Märkligt! Jag är ingen professor i ekonomi men jag är orolig för den sport som står mig varmt om hjärtat. 
Banorna och hästnäringen runt om i landet blöder nu ännu mer. De har precis hämtat nya krafter efter pandemin. Vi läser ofta att uppfödare, tränare, körsvenner och framför allt hästägarna är nere på sina knän och de har svårt att få ekonomin gå runt. 
Jag skummade förbi ­diskussionen i Travronden kring elpriserna som nu väntar travbanorna. Det var ­heller ingen annan som såg den komma från våra välbetalda direktörer kring sporten. Man funderar seriöst på att släcka ner, flytta och kanske ställer in tävlingar. Kanske är det till och med så att de ej har råd att öppna ­restaurangerna i höst/vinter för besökarna. Bekymmersamt? Jo! 
Hur ska vi ­överhuvudtaget locka nya hästägare till sporten och hur ska vi framför allt hålla de redan existerande hästägarna på gott humör. De som nu ­redan har satsat en rejäl slant inom vår sport vill nog äta en god bit mat och få den upplevelse de en gång betalt för sina hårt ­förvärvade slantar oavsett hur elpriserna ser ut. De har ju själva fått känna av ­prishöjningarna genom höjda avgifter. 
Tyvärr så styr spelet allt för mycket inom sporten och den nya ­generationens besökare får inte den upplevelsen och service som de får på ATG Live till exempel. Den yngre besökaren har en helt ny sida utav sporten, ­nämligen spelet. Det är endast barfota, helstängt och jänkarvagn som gäller i deras värld och de kan inte speciellt mycket om våra fyrbenta vänner längre.  De känner inte till vilken lång väg det är ibland till vinnarcirkeln. Ingen vettig människa ger sig in i travhästägandet för att tjäna pengar – tro mig. Jag vet! 
Spelarna ser det helt annorlunda. Hur kan vi få dem att tänka om? Eller förresten, det går ju kanske inte när ATG ­driver en marknadsföring för en miljard att fanatiskt bli den största aktören inom betting. 
Nu avvaktar hela travrörelsen besked från ST och regeringen. Det är till och med så att Skatteverket gör allt vad de kan för att försvåra för ­hästägandet. Får vi inget tillskott eller nya skatteregler kan vi nog så ­sakteliga släcka ner för gott. 
Den nya generationens tränare har en mörk framtid framför sig och kanske om tio år så finns det inte många uppfödare, travtränare eller ­hästägare kvar i landet. Vart ska lirarna ta vägen då?
Man undrar hur de som styr skutan på Svensk Travsport funderar, hur går ­tankarna där och vad kommer man nu göra för hela travrörelsen? Tyvärr är det tjänstemän och journalister som driver ST och tyvärr inget företagstänk med alldeles för höga löner!
Orkar vi kämpa på? 
/Stefan

ANNONS

Ämnen i artikeln


Av: Stefan

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.