Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Insändare:
"Värna mångfalden – satsa på vardagstravet"

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
"Kanske är ett spektakulärt nytt insatslopp för äldre hästar med ett mycket högt förstapris av större intresse?" undrar insändarskribenten. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Svensk Travsport borde lägga större fokus på prispengar i vardagstravet och ett nytt tävlingsprogram. Det skriver Per Rodert, uppfödare och hästägare, i sin insändare nedan.

Av: Per Rodert, uppfödare och hästägare
Publicerad:

Insändare i Travronden

Detta är en insändare. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Travronden värnar om det fria ordet och yttrandefrihet. Vi vill att du ska uttrycka din åsikt och dela med dig av dina goda tankar och idéer. För att bli publicerad krävs att du håller god ton, följer våra riktlinjer och svensk lag.

”Vart är vi på väg” är en välkänd fråga från tv-programmet På Spåret. Frågan är mycket berättigad vad det gäller den svenska travsporten. Under de senaste 20 åren har vi tappat nästan 10 000 hästar i träning ner till 15 000–16 000. Antalet utövare med licens har halverats från 8 500 till cirka 4 000. Vad är det som har hänt? Jo, själen i sporten är på väg att försvinna. Mångfalden, bredden bland uppfödare, tränare, skötare och hästägare har utarmats.

Roten till det onda är att ingen eller ytterst få i näringen har plus i ekonomin. För kollektivet har kostnadstäckningen minskat och närmat sig 20 procent av intäkterna. Och idag står vi inför en kraftig kostnadsökning för energi och råvaror, som kommer slå hårt på travets kostnader för bland annat foder och transporter.

Prispengarna måste upp. Vi måste gör allt för att öka intäkterna och sänka kostnaderna och allt skall gynna vardagstravet för att stärka bredden av utövare och ägare! Medlemsengagemanget i ASVT gjorde att beslut togs på extramöte för att stärka den inhemska uppfödningen, vilket är en viktig pusselbit för mångfalden.

Det börjar med en radikal omläggning av tävlingsprogrammet. Börja från ett blankt vitt papper. Lösningen heter separering. Tävla på lika villkor. Låt amatörer möta amatörer så att glädjen kommer tillbaka. Lägg loppen tidsmässigt så att det inte skapar onödiga hinder och kostnader. Ge alltid fördel till hemmahästar (regionens) för att minska resandet för sänkta kostnader och förbättring för miljön. Tävla där hästarna finns. Allt för att göra det möjligt för fler att äga, träna eller sköta om travhästar.

Vi kommer alltid, oberoende av tider, ha hästägare som har pengar och är villig att spendera dem för att vinna våra stora årgångslopp och andra prestigelopp. Den gruppen behövs självklart för att travet skall utvecklas men där är inte en höjning av prispengen det viktigaste. Kanske är ett spektakulärt nytt insatslopp för äldre hästar med ett mycket högt förstapris av större intresse?

Sammanfattningsvis måste det bli möjligt för fler att äga, träna och sköta om en travhäst och detta sker bara genom att all kraft läggs på vardagstravet med prispengar och ett nytt tävlingsprogram.

I vår skall Svensk Travsport välja en ny styrelse, som vanligt kommer troligtvis ingen veta vad dessa ledamöter har för åsikter innan de blir valda? Det borde vara självklart att alla som kandiderar avger sin programförklaring eller skall vi acceptera att köpa grisen i säcken i år igen? Låt till exempel Travronden och Sulkysport publicera vad varje kandidat har för agenda. Svensk Travsport är en folkrörelse och jag tror att vi skulle må bra av att veta ”vart vi är på väg”, eller hur Fredrik Tenfält, ordförande i valberedningen för Svensk Travsport?

Vi måste bli fler. Det måste vi kunna enas om.

ANNONS

Ämnen i artikeln


Av: Per Rodert, uppfödare och hästägare

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.