Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Insändare:
"Vi saknar totoluckorna"

Foto: CLAES KÄRRSTRAND
Som det såg ut på den gamla goda tiden när totoluckorna fanns kvar. Foto: CLAES KÄRRSTRAND
Av: Hans Eriksson
Publicerad:

Insändare i Travronden

Detta är en insändare. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Travronden värnar om det fria ordet och yttrandefrihet. Vi vill att du ska uttrycka din åsikt och dela med dig av dina goda tankar och idéer. För att bli publicerad krävs att du håller god ton, följer våra riktlinjer och svensk lag.

Vi är många gubbar i hela Värmland, ja hela Sverige som varit intresserade av trav i hela vårt långa liv. Vi minns hur snacket gått bland släkt och vänner. Alltid är det någon i kompisgänget som känner någon vars häst kommer till start. Stalltips att satsa en tia på. Hästar som man sett med egna ögon göra ett bra lopp, en så kallad ”nästa gångare”. En kuse som inför loppet värmer ovanligt bra. Då går man till luckan och är man riktigt djärv så lirar man både en tia på plats och vinnare. Tidigare fick man en ”rivbong” i luckan som bevis på sitt mod. Nu får man ett datakvitto utskrivet mot att man legitimerat sig med körkort eller pass.

Vi kunde allt om härstamning på hästarna. Vilkens föräldrar var bra på ”långt” och vilkens som var en god spurtare. Egenskaper, utseende diskuterades liksom löpningens längd och kuskens förmåga att ta tillvara hästens bästa sidor i förhållande till alla andra ekipage i loppet. Beviset för rätt analys belönades med att få gå till luckan och ”hämta ut”. Kompisgänget samlades varje vecka på banan och det gav en härlig känsla. En samvaro som inte kunde bli bättre när vi köpte fika av damklubben i Arvika och käkade deras ”världsberömda mackor”.

Sedan kom coronan. Under ett och ett halvt år fick vi sakna dess härliga stunder på banan. Men med två sprutor i armen verkar det som vi nog ska få möjlighet att återuppta dessa högtidsstunder. Då klipper ATG till med att nu ska totoluckor svetsas igen för ”alla” har ju en bärbar telefon och kan göra sina spel med den. Marschen mot det kontantlösa samhället ”kräver” att vi som är slutet av den generation som nyss kallades ”äldre och sköra”, inte ska få spela vår tia kontant i luckan längre. Ingen öppen diskussion om detta har förts av politiker, travsällskap, tränare, hästägare och travskribenter. Tänk om Perman och Lars ”Tvåan” Nilsson levt, vad de skulle agerat mot detta galna tänkande.

ATG som tjänar in miljarder på sitt travspel kunde väl avsätta en bråkdel till travsällskapen så att de kunde hålla någon personal i en kontantlucka för oss de år vi har kvar. Färjestads travsällskap har ju redan bestämt sig men hoppas att vi kan få åka till Arvika, Årjäng och Åmål i fortsättningen och lira våra kontanta tior och käka damklubbens goda mackor så länge vi lever. Låt debatten starta.

/Hans Eriksson

ANNONS

Ämnen i artikeln


Av: Hans Eriksson

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.