Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dennis Engelbo:
"Innebär avgången en tankeställare?"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Folk byter arbetsplatser, de väljer att säga upp sig. Det tråkiga är när man väljer att lämna för att man inte längre orkar, för att man inte längre tror på det arbete som utförs. Läser man mellan raderna gällande hur tidigare säkerhetsansvarige på Svensk Travsport Johan Nilsson uttrycker sig, så går det inte att tyda på något annat sätt än att han säger upp sig av en anledning: Han är inte bekväm med hur antidopingarbetet utförs hos Svensk Travsport.

Det är svårt att inte hålla med Johan Nilsson, det har till och med gått så långt så att de aktiva känner en frustration, de känner en djup oro.
Tanken var att ett nytt, starkt (enligt vissa för starkt) och tydligt antidopingreglemente skulle börja gälla från 1 januari. Styrelsen godkände reglementet som var utformat efter WADA:s riktlinjer, men efter att Svensk Travsports egna jurister valt att såga reglementet, valde man att backa.

Det går inte att tyda Johan Nilssons reaktion på något annat sätt än att han har fått nog. Nog av juristernas ständiga arbete för att mot- och inte medverka till ett starkare antidopingarbete.

På senare tid har Svensk Travsport tagit in extern juridisk hjälp (av advokatfirma Carat, vilka även hjälpte till att utforma det ratade dopningsreglementet), och de har också lyckats få fällande dom i samtliga fall de varit delaktiga i, gällande dopning. Jag förstår mycket väl, att det då kommer som ett slag i magen för de anställda, när man som Johan Nilsson uttrycker det, måste arbeta med juridiska kunskapen i huset framöver. Något som även Travtränarnas Riksförbunds generalsekreterare Staffan Osterling ställer sig högst tveksam till.

Men å andra sidan, är reglementet inte starkt, och ingen kan fällas, så behöver ju inte juridiken vara stark heller. Då visar vi vilken väg vi är på väg mot, en sport som ingen har förtroende för...
Det är en framtid som jag bävar för. Det är en framtid som Johan Nilsson bävar för. Det är en framtid som inte minst de aktiva bävar för, så mycket som det kokar i leden.

Varför går det så långsamt, Svensk Travsport? Jag hoppas verkligen att Johan Nilssons avgång är en tankeställare. Det går inte att fortsätta så här.

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS