Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dennis Engelbo:
"Krisen total hos Svensk Travsport"

Foto: TR BILD
Foto: TR BILD

Oj, oj, oj. Just nu har inte svenska travförbundet det lätt. Faktum är att travet nog redan innan dagens beslut befann sig i en av de största kriserna i sportens historia.

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Bara i år har Svensk Travsport delat ut två dopningdomar och därefter fått rapportera om tre positiva dopningprov. Lägg därtill Propulsionhärvan som pågår samt drivningen av Alessandro Gocciadoro-lärlingen på Örebrotravet som kablades ut i varenda sportsändning, så är det inte konstigt om sportens förtroende bland allmänheten fått sig en rejäl törn.

Den törnen blir inte direkt mindre efter att Svensk Travsports Överdomstol nu kommit med sitt beslut efter att Alessandro Gocciadoro överklagat det tidigare beslutet i fallet kring hans lärling och dennes drivning. Svensk Travsport gav den italienske topptränaren sex månaders körförbud, en månads anmälningsförbud och dessutom blev han av med godkännandet av filialverksamhet i Sverige. Förbundet menade på att han skadat sportens anseende.

Nu rivs körförbudet och anmälningsförbudet upp. Överdomstolen riktar skarp kritik mot Svensk Travsports handläggande av fallet – ett handläggande som Svensk Travsports vd Maria Croon är ytterst ansvarig för.

Det som skedde den där dagen på Örebrotravet var under all kritik. Ingen häst ska behöva behandlas på det sättet Zarina Bi blev behandlad. Men inte heller ska en tränare dömas utan en korrekt genomförd förhandling. Det går inte komma ifrån att Svensk Travsport blev stressade av allmänhetens påtryckningar. Och det är givetvis inte bra.

Istället för att, likt Propulsionhärvan, ta god tid på sig i sin utredning valde man att agera skyndsamt. Det blev helt fel. Och nu går Alessandro Gocciadoro fri eftersom det inte finns någon högre instans. Vi lär dessutom kunna förvänta oss att italienaren inom kort kommer ansöka om ny filialverksamhet. Otänkbart är det inte heller att Alessandro Gocciadoro väljer att ta detta vidare i annan rättsinstans, då Svensk Travsports agerande uppenbart påverkat hans näringsverksamhet.

Sedan går det givetvis att diskutera hur stort ansvar Alessandro Gocciadoro har i det enskilda fallet. Att italienaren, precis som andra tränare som åkt dit för något typ av dopningbrott, skadat sportens anseende är för mig självklart. Men för mig skadade han sportens anseende den dagen otillåtna preparat och utrustning hittades i hans hästbuss på Åbytravet i maj 2019. Men uppenbart är att Svensk Travsport inte ser ett dopningärende på samma sätt som jag, eftersom man sällan åberopar "skadat sportens anseende" i dopningdomar. Det är för mig väldigt märkligt.

I det här fallet kändes det mest som att Svensk Travsport fick nog av allt skitsnack runt Alessandro Gocciadoro. Den frustration som funnits bland aktiva, spelare och allmänhet kände man sig tvungen att lyssna på. Då försökte man baka ihop allting Alessandro Gocciadoro gjort genom åren för att få honom dömd. Men återigen skulle detta ha gjorts tidigare. I fallet i Örebro är det svårt att hävda hans skyldighet – framför allt eftersom lärlingen själv vittnat och säger att han själv är fullt ansvarig för det som skedde.

Den som nu tror att jag försvarar Alessandro Gocciadoro ber jag läsa texten igen. Jag anser att tränare som åkt dit för dopningbrott inte ska komma undan med en bot. Ansvarsdelen måste vara tyngre än så.

Om jag är förvånad att Överdomstolens beslut blev det som det blev? Inte ett dugg. Svensk Travsports juridiska kompetens har visat sig ligga på denna låga nivå under så lång tid, så detta var snarare ganska väntat.

Den dag vi får se ett starkare reglemente mot fuskare och den dag vi får förstärkt juridisk kompetens, då kan Svensk Travsport börja arbeta för att lappa ihop den förtroendeskada som detta innebär.

Frågan är hur lång tid det ska behöva ta? Och frågan är om det sker innan förtroendenivån sänkts till så låg nivå att den aldrig kan byggas upp igen?

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.