Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dennis Engelbo:
"Står aktiva lika inför lagen?"

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Ingen av kuskarna hörde av sig till domarna. Den ena fick böter, den andra klarade sig undan. Det går givetvis att ställa sig frågan om man står lika inför lagen?

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Många gånger ställer sig de aktiva frågan om alla står lika inför bedömningar bland landets domare. Jag har tidigare skrivit om att inte ens alla måldomare anser att det döms lika på landets banor. Därför förstår jag att en bot likt den under söndagens tävlingar på Solvalla kan bli ifrågasatt. Rebecca Dahlén får 600 kronor i böter i lopp fyra för att ej ha inställt sig till kallat förhör.

Det går inte att göra någonting annat än dra parallelen till Elitloppet i år, där Per Linderoth bads ringa domarna efter sin styrning med Sorbet i första sväng (mot Propulsion), men där man inte fick någon respons förrän långt efter att resultatet fastställts, vilket riksdomare Dick Sjöberg pratar om i denna videointervju.

Per Linderoth gick fri - Rebecca Dahlén fick böter.

Varför, är givetvis frågan?

"Linderoth ropade vi säkert efter 20 minuter efter att loppet gått i mål på grund av att vi hade annat att prioritera (diskningssituationen med Franck Ouvrie/Earl Simon reds anm.). Enligt reglementet ska kuskarna vara kvar 15 minuter, så det kan vi inte döma för. Dahlén ville vi prata med för en grej under loppet, men hon ringde inte trots fyra-fem rop. Hon körde även lopp sex, så hon var kvar på banan", meddelar Solvallas måldomare Björn Wikander.

Jag köper förklaringen till viss del, även om situationen med Sorbet och Propulsion i Elitloppet givetvis bör ha varit högprioriterad med anledning av spelsäkerheten. Åtminstone måste en situation likt den redas ut på allvar, innan man som domare går hem från jobbet. Så är 15 minuter efter sista loppet för kort tid, att tvinga kuskarna vara kvar på banan? Uppenbarligen var det så i det här fallet.

Till sist vill jag säga att det är bra att domarna sätter hårt mot hårt. Självklart ska aktiva ringa till måldomarna om de så kräver. Det handlar om spelsäkerhet, det handlar om att man ska ha respekt gentemot domarna. Precis som i vilken sport som helst.

Därför förväntar jag mig att de aktiva börjar ringa domarna när de så kräver, alternativt att vi får se fler böter likt dessa framöver. Det är en alldeles för viktig fråga för att blunda för. Alldeles oavsett om den aktive är i toppen av allsvenska kuskligan, eller en glad amatör. Och jag hade inte gnällt om bötesbeloppet ökats kraftigt, just för att visa att domarna bestämmer. Det ska inte bara gälla i teorin - utan även i praktiken.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.