Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dennis Engelbo:
"Straffen för innehav måste höjas"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Då så, då kom domen mot Alessandro Gocciadoro efter elva månader. Tiden för detta ärende är givetvis ett ämne för diskussion i sig, men jag lämnar det vid att det finns förbättringspotential...

Istället vill jag rikta uppmärksamhet mot bestraffningarna i dagens två beslut. Alessandro Gocciadoro får 60.000 kronor i böter för innehav av förbjuden substans, Jasmine Ising får 40.000 kronor i böter för oaktsamhet vid felaktig behandling.

Man ska veta att det i sak är ointressant att jämföra dessa två fallen, detta då det är två olika typer av straffskalor. Alessandro Gocciadoros får ett bötesbelopp satt av Ansvarsnämnden enligt Svensk Travsports påföljdsmall, Jasmine Ising får bötesbelopp satt efter procent på inkörda prispengar. Tilläggas bör att normalpåföljden för Jasmine Isings oaktsamhet är två procent av inkörda prispengar, dock minst 10.000 kronor. Då Jasmine Ising kört in så pass lite de tre senaste åren, hade normalpåföljden landat i 10.000 kronor. Ansvarsnämnden väljer alltså att sätta ett betydligt högre straff, 30.000 kronor högre, då de enligt domen ser allvarligt på det inträffade.

De här två fallen visar tydligt att någonting måste göras gällande reglementet. Det är absolut så att Jasmine Ising har ett ansvar som tränare, hon har agerat oaktsamt. Att hon däremot avsiktligt ska ha dopat någon häst, går att avskriva i och med att den otillåtna behandlingen skrevs in i behandlingsjournalen.

För mig är det betydligt, betydligt värre att inneha otillåten utrustning eller preparat, likt Alessandro Gocciadoro, eller för den delen Christoffer Eriksson, som tidigare under året fick 30.000 kronor i böter för att ha innehavt 37 infusionsaggregat, 65 sprutor och kanyler, samt fem burkar innehållande kvicksilver. I dessa fallen är avsikten att göra någonting oegentligt. Att Jasmine Ising får ett högre straff än Christoffer Eriksson, och enbart 20.000 kronor lägre än Alessandro Gocciadoro, är högst beklagligt.

Jag har varit inne på det tidigare, men få tillfällen blir tydligare än detta. Vi måste höja straff och påföljder för innehav av förbjuden utrustning/substanser. Det är så man måste arbeta för att bli av med fuskarna. Ingen kan vara så pass naiv att de tror att man innehar förbjuden utrustning/substanser utan att avsikten är att använda den. Därför bör sådant innehav innebära avsiktligt dopningbrott.

Då fick man fast Alessandro Gocciadoro till slut. Som alla har spottat på och så som alla har anklagat italienaren. Men man ska ha med sig att det de hittade i transporten, det är likadana saker som hittades hos Christoffer Eriksson, och i stort sett samma mängd. Skillnaden är att Alessandro Gocciaroro erkänner sitt brott och att sakerna hittas i en transport vid ett tävlingsområde.

De som skriker på högre straff gällande Alessandro Gocciadoro, borde även skrika på högre straff när svenska tränare åker dit för innehav, oavsett vad det är för substans. För det som Alessandro Gocciadoro åkte dit för den här gången, det är bara en spottstyver av vad folk anklagat honom att hålla på med, och vad man får anta att Svensk Travsport letat efter under alla år vid sina riktade besök hos honom. Och det går inte att döma efter rykten. Så domen är svår att ifrågasätta, det är reglementet och påföljdsmallen som bör diskuteras.

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.