Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dennis Engelbo:
"Vad håller domarna på med?"

Foto: TR BILD
Bilden har ingenting med händelsen att göra. Foto: TR BILD
Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

För de aktiva och spelarna är det A och O att reglementet efterföljs.

Kvalitén på domarna runtom i Sverige är varierad, för att tala klarspråk. För en tid sedan pratade jag med en av landets toppkuskar som var tydlig: Vissa banors domare håller så låg nivå att man får skrämselhicka.

Att domarnivån inte är jämn, det är ett stort problem. Det blir svårare för de aktiva – och framför allt blir det långt ifrån spelsäkert. I dag på Kalmartravet skedde något som inte får hända. Domarna väljer att ta ett beslut som helt saknar grund i reglementet.

I det första loppet för dagen väljer man att flytta ner Valter L.P.C. och Jonathan Carre till andraplatsen, efter en incident mot måltvåan och efter domslutet loppets vinnare, som skedde i sista sväng. Att det inte sker på upploppet är tydligt, upploppsmarkeringen är svår att missa på landets travbanor...

I reglementet står följande:
"Finner måldomarnämnd att loppets resultat påverkats av under loppet gjord förseelse kan vållande ekipage diskvaliceras. Därvid ska också prövas frågan om förseelsen ska medföra bestraffning. Om ett ekipage på upploppet begår en förseelse och stör ett eller era andra ekipage och vinner egen fördel därav, kan ekipaget, i stället för diskvalificering, nedflyttas närmast bakom den häst eller de hästar som blivit störda."

Åtminstone jag blir mörkrädd när sådana här saker sker. Låt vara att domslutet kanske är det mest rättvisa, då Valter L.P.C. troligtvis blivit tvåa om man inte valt att störa måltvåan K.B.Millanson, men det hör inte hit. Det domarna nu gjorde saknar förankring i det svenska tävlingsreglementet.

Jag tycker synd om alla tvillingspelare som spelat med K.B.Millanson och Jaguar Zon, jag tycker synd om alla som spelat plats och trio med dömde fyran Harri K. Jag tycker synd om kretsen kring alla de hästar som nu inte fick den prispeng de skulle ha.
Den här gången var det måldomarkåren som såg till att ni inte fick vad ni skulle fått. För rätt domslut, om domarna nu anser att Valter L.P.C. inte hade vunnit loppet utan incidenten, hade varit att diskvalificera. Annars fria. Punkt.

Med det här senaste fallet i minnet. Det är dags för travet att införskaffa VAR - från Stockholm. Först då kan kuskarna känna sig trygga med lika bedömning på landets banor – det är först då spelarna kan känna sig trygga med att loppen döms korrekt som de spelar på.

Till sist. 2018 gjorde jag en enkät med landets måldomare. En av frågorna som ställdes var: Hur väl känner du att du kan reglementet mellan 1 och 10, där 1 är "Inte alls" och 10 är "Som rinnande vatten". 23 måldomare svarade.
1 svarade alternativ 6
1 svarade alternativ 7
6 svarade alternativ 8
12 svarade alternativ 9
3 svarade alternativ 10

Efter dagens beslut, skulle jag vilja göra om enkäten. För den domare som i dag tjänstgjorde, kan inte känna till reglementet som rinnande vatten. Det låter tufft, men jag anser kritiken vara befogad. För de aktiva och spelarna är det A och O att reglementet efterföljs.

Så var inte fallet i dag.

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.