Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dennis Engelbo:
"Vem försöker de lura?"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

ATG kom under onsdagen med en beräkning på hur mycket V75-omsättningen påverkades av det megastrul som ATG drabbades av under söndagen. De har estimerat omsättningstappet till fem miljoner kronor på V75 och tio miljoner på övriga spelformer, således 15 miljoner kronor. Under måndagen skrev jag en blogg där jag uttryckte mig som att ATG knappast förlorat mindre än 50 miljoner kronor.

Med tanke på det enorma antal som hört av sig efteråt, har jag svårt att ta ATG:s siffror på allvar.

Vem försöker de lura? Sig själva, för att inte bli deprimerade över de summor som deras IT-strul kostat? Spelarna? Eller de aktiva, så att folkstormen inte blir fullt lika stor? Nej, att det blott skulle handla om fem miljoner på V75, det finns inte.

Drygt hälften av de i min bekantskapskrets kunde inte lämna in sina system – vissa kokar än i dag. Inte för att deras system hade gått in - utan för att de lagt åtskilliga timmar åt att läsa på inför en omgång - som de sedan blir snuvade på, på grund av tekniska problem. De vill alltså få det till att sporten förlorade en miljon på strulet, på V75. Jag tror fortsatt att siffran snarare är minst fem, men kanske upp emot tio miljoner kronor. Vad skadan är i det långa loppet, det vågar jag knappt tänka på.

Jag fick ett mail. 

"Jag och många med mig har lagt ner timmar under veckan och helgen, till viss del försummat familjen, litat på att ATG löser det innan uppskjuten start (det kändes som att det var därför man sköt upp starten - för att man skulle hinna lösa det), och när man inser att de inte kommer att göra det går, kör, cyklar man ut för att lämna in hos något ombud, men upptäcker då att de har stängt. Vi är tre kompisar som skingrats åt olika håll i Sverige, men vi gjorde i stort sett samma erfarenhet alla tre, och av de spel vi tänkte gjort i Stockholm, Malmö respektive Lund blev inget inlämnat.

Jag tappade lusten att kolla TV-sändningen, skrev till min kompis att det hädanefter får bli förtidsspel hos Svenska Spel av rena principskäl. Och nyss nåddes jag av lite prova-på-reklam från Betfair... Ja, egentligen vill man ju spela hos ATG, för att gynna svensk travsport, men när nonchalansen mot kunder och aktiva inom sporten är enorm, så skäms jag inte för att rösta med fötterna - spela någon annanstans, för att det ska märkas och förhoppningsvis leda till en förändring som är hållbar på sikt."

Jag har full förståelse för personen som mailade mig. Jag förstår att folk blir trötta. Och fem miljoner...

ATG framstår i det närmaste som Baghdad-Bob. Man vill tysta ner, lugna ner och mildra det hela. Men talar man med spelare och travintresserade så märks det tydligt att skadan redan är skedd. Och man har själva insett att ATG:s strul är så mycket mer än ett icke inlämnat spel, eller en två timmar lång fördröjning. Det är ett svek gentemot travsporten i stort. Och det tråkiga är att det knappast är sista gången heller. För när man istället för att se vidgen av problemet väljer att stoppa huvudet i sanden och agera likt Baghdad-Bob, då lär knappast åtgärderna bli enorma.

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.