Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jens Sjödén:
"Statistikbloggen V86"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

2006 uppgraderades Vaggeryds största tävlingsdag för året till onsdagsstatus. Så här har det gått då spelformen varit V86:

2012*                 2 favoriter        2 skrällar           743 000 kr
2013                    3 favoriter        1 skräll                 52 000 kr
2014*                 4 favoriter        2 skrällar           151 000 kr
2015                    5 favoriter        1 skräll                   2 000 kr
*) Jackpotförstärkt omgång

2006-2011 var spelformen V64 och under den perioden segrade 18 favoriter och 5 skrällar.
Totalt 68 lopp. Favoriterna har segrat i 32 av dem, 47 procent, och skrällar bara i elva – 16 procent. Men V86 betalar ju ofta bra även när det är lätt!
 


V86-1: Lopp med ett tillägg, stayerdistans. Struken: 7

Förr brukade man lägga omgångens lättaste lopp som V86-1. De flesta omgångar kom att inledas med favoritseger. Men så kom man på det här med omsättningshöjande omstarter, och nu placerar man omgångens voltlopp, gärna med flera volter, först. Och konsekvensen blir tydlig: Av de senaste tio V86:orna har endast en inletts med favoritseger!

De här loppen har en speciell resultatprofil. Intressant statistik finns på sidorna 161-162 i Statistikbibeln V86!
Man finner jämna chanser mellan start- och tilläggshästar. Den här gången har dock tilläggshästarna fått en mer gynnsam proposition än tidigare (jämför sidan 161) och sådana som 11 UPW Sund och 13 Star di Poggio bör vara lite extra gynnade.

Oavsett startvolt infriar favoriterna endast till tio procent. Tittar man mer ingående ser man att det bara är de allra största favoriterna som segrat. Svaga och normalstarka favoriter har aldrig segrat alls! Spelarna har haft svårt med chansbedömningarna. Man finner en övervikt av andrarankade vinnare, men också att det är ganska jämna chanser mellan de som rankas 1-8. Tillsammans vinner dessa 87 procent av loppen.

15 Linus Wibb är så pass mycket bättre att han får tipset trots sin osäkerhet. Bara tredjehandare i skrivande stund!
 


V86-2: Autostart, medeldistans, niohästarslopp

Spetshästen eller bästa hästen? 1 Jetta Palema eller 8 Elma Lane? Det är dessa som spelarna hittat också, och om man tar båda så överlever man.
 


V86-3: Autostart, medeldistans, låg klass

Spelmässigt snarlikt föregående lopp. Spetshästen eller bästa hästen? 1 Calypso Am eller 8 Isor Håleryd? Som vanligt säger känslan ”bästa hästen”, medan förnuft och statistik talar för spetshästen. I ledningen är risken för strul minimerad.
Toppduon i föregående lopp gynnas av färre motståndare och högre klass, därför är tvåhästarslåset här något mindre säkert.
 


V86-4: Autostart, medeldistans, stolopp

Här hittar man statistiken i Statistikbibeln V75, sidan 198 närmare bestämt. Favoritchansen är normal, men skrällrisken påfallande hög. Någon av de allra sämst rankade segrar i 16 procent av loppen vilket kan jämföras med deras spelprocent. Denna ligger idag på 1,2 procent vilket är helt normalt.
Det finns ett tydligt värde i att gå för skräll här, och jag helgarderar.
 


V86-5: Autostart, medeldistans, fyraåringslopp i låg klass

På sidan 114 i Statistikbibeln V86 finner man en resultatprofil som påminner en aning om den i föregående lopp. Risken för storskräll är dock mycket mindre, bara en procent, och favoritchansen är mycket bättre, nästan 50/50. Men det är ändå ett lopp av en-eller-många-karaktär.
Jag väljer en. Favoriten 2 Sahara One är underspelad i förhållande till chans!
 


V86-6: Autostart, medeldistans, hög klass

6 Venkatesh är aldrig en bra favorit. Han har vunnit sex av 25 starter sista åren, vilket gör 24 procent, och spelet bör sällan ligga högre än så. Chansen att han presterar på topp är inte så stor som spelet i det här loppet säger: 50/50. Dessutom har han ju agerat sämre i år än tidigare.
På sidorna 97-98 hittar man statistik för sådana här lopp, och den säger att någon rankad 1-5 vinner. Jag kör på det!
 


V86-7: Voltstart, medeldistans, mellanklass. Struken: 12

Här finns omgångens största favorit och då brukar det inte finnas mycket att fundera på. Hästen kommer från formstall, så man slipper bekymra sig för den faktorn också. Och statistiken på sidan 129 visar att startspåret är överlägset och i allra högsta grad ökar chansen för infriande! Även denna favorit är närmast underspelad i förhållande till chans.
 


V86-8: Klass I, autostart, medeldistans

”V75” igen och den andra bibeln kommer fram. Sidorna 35-36 och 155-156 gäller!
Kihlström spikar sig själv och det hajar man förstås till för. Hästen höll ledningen enda gången han haft innerspår bakom bil och det kan vara så enkelt att favoriten leder hela vägen. Startspåret går bra i sådana här lopp, men samtidigt segrar favoriter ganska sällan och jag provar att gardera. Några av motståndarna är bra för klassen.
 


Mitt spel

15 Linus Wibb
1, 8
1, 8
Alla
2 Sahara One
Rank 1-5
1 Castor Boko
1, 5, 10, 12
240 kronor

Nyckelloppet är V86-1. Linus Wibb kan förstås aldrig bli en säker spik, men jag tycker han har mycket bättre chans än de 15 procent han är spelad till. Om han ”bara” sköter sig ligger chansen nära hundra.
Annars är V86-1 vidöppet och kräver många streck. Det är tyvärr så ”alla andra” spelar och det är ju inte roligt att följa John. Men man kan förstås göra så, och sedan spika favoriten i sista. Man tappar man i utdelningspotential i så fall, men inte så mycket i vinstchans.
Hursomhelst, lycka till med spelbesluten!

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS