Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jens Sjödén:
"Statistikbloggen V86"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Månadsskifte
Det har varit månadsskifte igen, dags att kolla upp spelutvecklingen:
April 2015: 80,61 miljoner
April 2016: 74,69 miljoner
Minus 7,3 procent, men det finns förklaringar. De första två omgångarna kunde inte TV-sändas normalt, på det tappades några miljoner. Sedan var det tre jackpotomgångar under april ifjol – i år inga! Där förlorades ytterligare fler miljoner. Omsättningssiffrorna har tvärtom varit oväntat starka. Den senaste var den högsta för en icke-jackpotomgång sedan januari!
Notera att en enda veckas V75 omsätter mer än V86 gör på en hel månad.

På helårsbasis ser det ut så här då en tredjedel av året passerat:
Jan-apr 2015: 343,46 miljoner
Jan-apr 2016: 332,75 miljoner
Minus 3,1 procent, men igen: Flyttade TV-sändningar och skillnad i jackpots förklarar siffrorna. Sådant jämnar ut sig i längden. Årets siffror har tvärtom ”i skymundan” varit riktigt goda. V86 kommer att visa plussiffror när man sammanfattar 2016 – och kanske redan efter kvällens omgång! Större än så är tappet inte, att inte en enda rejäl jackpot kan vända minus till plus.
17 omgångar har avgjorts, vilket gör att snittomsättningen per vecka landar vid 19,6 miljoner.

Förra veckan
På förhand såg omgången enkel ut: ”Det ser väl ut att kunna bli ungefär lika favoritbetonat som på V75 i lördags” skrev jag innan och syftade då på V75 i Umeå. Förutsägelsen slog in: Utdelningen på 299 kr kom att bli den näst lägsta i V86:s historia.
Som vanligt lyckades jag identifiera ”omgångens skrällopp”. Nu blev det ingen skräll i omgången, men i V86-5 vann i alla fall en tredjehandare. I övrigt vann fem favoriter och två andrahandare.
Något som sticker ut, är att storstjärnan Nuncio återigen blev underskattad. 58 procent på V86 och 1,68 på vinnarspelet – där snackar vi spelvärde! Och gick man in med insatser på alla de åtta urstarka favoriterna fick man 10,49 insatser tillbaks, plus 31 procent. Påfallande ofta nuförtiden är det favoriterna som underskattas mest och är de bästa spelobjekten.

Där går gränsen!
22 983 878 kronor
. Om omsättningen stannar där, så kommer varenda krona att betalas åter till spelarna. Lägre omsättning innebär att spelarna får mer än hundra procent av sina insatser tillbaka – men jag är övertygad om att den blir högre! Då blir återbetalningen strax under hundra procent men fortfarande väldigt bra.
 


V86-1: Autostart, kort distans, mellanklass

1640a är skrällförutsättningar på Åby. Det har skrällt vid elva av 31 sådana lopp på banan. 35 procent är en sällsynt hög notering för lopp inom det favoritdominerade V86-spelet där många lopptyper bara genererar skräll ungefär en gång på tio.
Det spår som noteras för flest segrar är 5 (surprise). 16 procent är inte anmärkningsvärt för toppspåret, som vinner ännu mer på vissa andra banor. ”Bara” plus 21 procent i återbäring på spelet är lite mindre än man vant sig vid annars – men det innebär ju fortfarande att läget underspelas och genererar vinst vid spel.
Bakspåren noteras tillsammans för elva segrar och dessa underspelas rejält! Folk tror att det är hopplöst med bakspår på Åby, men dessa är tvärtom snarare gynnade, och denna kombination gör att det är rejält lönsamt att spela alla bakspår i alla lopp faktiskt.
Man kan tycka att 31 lopp är ett underlag i minsta laget, men man finner samma mönster även för loppen inom V64-spelet, vilka det avgjorts hundratals av (se Åby-bibeln).
Tveklöst omgångens skrällopp nummer ett!


V86-2: Autostart, medeldistans, treåriga ston

Ja, vad ska man säga – även denna vecka är det de lopp med bäst prispengar som lockar lägst antal deltagare. Det är helt enkelt för tidigt på året för treåringslopp.

I förra veckans lopp sjönk favoriten Makethemark till 52 procent och gav storfina 2,10 på vinnarspelet (motsvarar 38 procent av insatserna). Ett skolexempel på fenomenet jag tog upp i ingressen: Allt oftare är det hästarna med de allra bästa vinstchanserna som blir underspelade!

Spelproportionerna mellan favoriten och andrahandaren är i skrivande stund 57-26. De ligger ganska rätt, men i vanlig ordning har spelarkåren nog underskattat spetshästens chanser en aning gentemot den man anser vara ”bästa hästen”, andrahandaren i det här fallet. Oavsett så är loppet låst på två.
 


V86-3: Autostart, stayerdistans

Typisk åbyproposition: 3140a. På andra banor blir sådana lopp tråkiga då alla radar upp sig på innerspår och tempot blir lågt, men Åby inbjuder till händelserika lopp med många positionsväxlingar.

Det brukar dock sluta lyckligt med att bästa hästen verkligen vinner. Den långa distansen tar ut sin rätt, och med dubbla open stretch får fler chansen. Av tidigare vinnare har hälften varit favoriter och hälften andrahandare.

5 Oki Doki Face ser ändå ut som ett skolboksexempel på en dålig favorit. Hästen kommer från en svag prestation och hela stallet har presterat tveksamt på slutet.
8 Top Yllit är bäst, men hur hamnar han till? Sådana här lopp brukar som sagt ändå på något vis sluta med att bäst vinner…
 


V86-4: Autostart, medeldistans, treåriga

5 Makethemark tävlar i en annan division än motståndarna och har med marginal omgångens bästa segerchans. Han gör att vi som oftast på onsdagarna spelar V75 med 25 öres radpris.
 


V86-5: Autostart, medeldistans, spårtrappa. Struken: 12

Åbys tidigare spårtrappavinnare har rankats 1 och 2. Från V64-spelet finns ett bättre underlag. Där har sex av 18 lopp, 33 procent, vunnits av favoriten. Samtliga vinnare har rankats 1-7: Inga storskrällar alltså, trots oftast 15 deltagare. Denna gång blev det för ovanlighetens skulle inte fullt anmält, vilket gör loppet mer ojämnt än tidigare – och därmed är skrällrisken mindre. Vinnaren finner man säkert rankad 1-7 även denna gång.
 


V86-6: Autostart, medeldistans, mellanklass. Struken: 9

En häst som kommer från spetsförlust som 1,50-favorit i ett enkelt lopp blir favorit på V86 i starten efter - nä, det är ingenting för mig. Inte bara individens form är tveksam; stallet tog bara en seger under april och det var precis i början.
Statistiken visar (sidorna 85 och 93 i Statistikbibeln V86) att innerspåret är hemskt. Dels är det riktigt svårt att infria favoritskap därifrån, dels är det väldigt överskattat av spelarkåren. Nästan aldrig finner man goda spelobjekt vid bricka ett. Den här favoriten lämnar jag ifred på min kupong.

Bra spår och bra form har 4 Duffman och 5 Fuzz. Dessa sticker ut så pass, att jag väljer att låsa spelet med dem.


V86-7: Autostart, lång distans, hög klass. Struken: 3

Ett varv skiljer det här loppet från V86-1. I statistiken gör det stor skillnad. Plötsligt vinns majoriteten av loppen av favoriten, och resten (nåja, nästan i alla fall) av hästar rankade 2-4. Skrällar är plötsligt sällsynta. Lång distans tar ut sin rätt!

Att 4 Frozen blir stor favorit är svårt att invända mot. Jag låser på två, då det finns en lika tydlig tvåa bakom: 6 Hertig Shim. Han har en enkel uppgift framför sig om favoriten har en sämre dag, och är (som vanligt) väldigt borttappad på spelet.

Jeppe Juel är omgångens nyckelkusk. Tidigare har han infriat fem gånger av nio då han fått spelarnas förtroende.
 


V86-8: Autostart, kort distans, mellanklass

Ännu ett tvåhästarslopp avslutar omgången. 4 Mellby Collector och 5 Emil Tuffing sticker ut rejält. Spelvärdet givetvis skyhögt högre hos den senare, men det brukar löna sig att inte ta ställning så jag tar båda.
Mitt spel:
3, 5, 4, 9, 6, 1, 11, 2, 7, 10
5, 6
8, 6, 3, 5
5 Makethemark
9, 8, 11, 6, 13, 3, 10, 7
4, 5
6, 4
5, 4
1 280 kronor

Ett bra jackpotsystem, men tycker man att inlämningskostnaden är för hög kan man mata in det i Jokersystemet med följande enkla krav:
- Minst två av spelarnas favoriter måste vinna
- Max två av spelarnas skrällar får vinna

Då har inlämningskostnaden reducerats till 583 kronor utan att vinstchansen påverkats lika mycket. Lycka till med spelbesluten!

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS