Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Joakim Svensson:
"Nu slutar vi att plasta tidningen – för dig och miljön"

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Det finns goda skäl till att Travronden slopar plasten runt Sport och Spel med start denna veckan.
Låt mig förklara varför.

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

I samband med att vi började ge ut Travronden Sport tillsammans med Travronden Spel, och ibland också Travronden Magasin, startade vi även med plast runt tidningarna.

Det bärande skälet var att tryckeriet, distributörerna och vi själva ansåg att det fanns en överhängande risk för att tidningarna skulle ramla ut och vissa skulle bli utan sin älskade travtidning.

Nu har vi frågat en del av er, utfört tester med tillfredsställande resultat och säkerställt att transportflödet ska fungera med våra leverantörer. Sannolikheten för att tidningarna faller isär är liten under förutsättning att vi kan låta den tjockare tidningen (Spel med startlistor) bära den tunnare (Sport utan startlistor), vilket känns som acceptabel hantering efter ett halvår med nya Travronden.

Det flesta av er som prenumererar på oss vet nu att tidningen består av två, ibland tre, delar. Om någon av dessa skulle saknas beror det inte på att redaktionen har slutat bry sig om varken sport eller spel, utan om misstag eller fel i distributionskedjan. För oss är alla delar lika viktiga och kombinationen av dem är också starkt bidragande orsak till magin med travsport.

Men det där vet ni redan.

Faktum är att den extra säkerhetsåtgärd som vi adderade i slutfasen av vår omställning i våras är dyrköpt och inte särskilt miljövänlig. Plasten är på väg bort och beskattas numera allt hårdare. I dag har de flesta tidningarna slutat att packa sina produkter i det. Även om Travronden under året har använt oss av så kallad bioplast, som sätts samman av stärkelsen i majs, går det knappast att säga att den främjar miljöarbetet i Sverige. Så sent som 2018 gjorde regeringen en större utredning kring nedskräpning i Sverige och kom fram till att ”plastföremål är särskilt förekommande i nedskräpningssammanhang med risk för att ställa till skada för djur och vegetation”.

Detta är givetvis ingenting som Travronden önskar bidra till mer eller längre än nödvändigt. När vi nu vet att det går att skruva ned storleken på pappersformatet på sportdelen något och paketera den inuti speldelen utan att det väcker ramaskri eller skapar förhöjd risk i leveransen känns det naturligt för oss att avsluta vår säkerhetsåtgärd istället för att genomföra sådana prishöjningar som annars hade varit nödvändiga. Från och med den 11 november går Travronden utan plast. Genom åtgärden återgår vi till att bidra till en mer hållbar konsumtion och produktion – i enlighet med FN:s 17 globala mål som finns för hållbar utveckling och framtid.

Vi hoppas att ni ska uppskatta vår omtanke om er, vår natur och våra gröna hästhagar.

***

Några andra mindre, men ack så viktiga, nyheter:

• Pappersindustrin lider svåra nederlag och tvingas ställa om, vilket får konsekvenser. Därför testar Travronden nu ett finländskt papper, som är jämförbart och snarlikt med vad vi haft tidigare. Det gör att tidningen kanske känns något annorlunda när du bläddrar och skriver i den, men jag försäkrar att allt annat i den är detsamma, och blir lite bättre hela tiden.

• Fraktflygen till Östersund är – äntligen – tillbaka i full kapacitet, vilket betyder att MTD nu kan leverera Travronden på onsdagar även i den regionen. Det är vi så klart väldigt glada för.

Tack för att du läser Travronden och därigenom stöttar den svenska travsporten.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Rättelse

I en tidigare version av texten, som också publicerats i Travronden Sport, kan man tolka det som att skiftet av papperssort sker i dag. Det är ett provtryck inför ett nödvändigt skifte nästa år.Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.