Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Mattias Holmgren:
"Ambulans måste vara ett krav"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

På kort tid har två allvarliga olyckor ägt rum på svenska travbanor. Detta utan att ambulanser har varit på plats och att de drabbade fått vänta en längre tid på att hjälp ska komma fram. För ett par veckor sedan föll Olivia Uggla olyckligt av sin häst i ett montélopp i Östersund och idag, torsdag, var flera ekipage inblandade i en otäck olycka på Dannero där Stefan Arvidsson och Jonas Karlsson båda fick föras till sjukhus. 

Likheten? Vid båda fallen har det dröjt länge, för länge enligt mig, innan ambulans kommit fram till respektive bana. 

Vad jag förstår finns inte kravet på banorna att ambulans måste finnas där genom hela tävlingsdagen, utan att de istället larmas dit när det väl händer en olycka. Det känns inte rätt. Galoppsporten har krav på ambulans. Andra arenaidrotter har det också, till exempel fotbollens allsvenskan och ishockeyns SHL. Travsporten har det med ett undantag, nämligen när det är V75, där de bästa och mest rutinerade kuskarna finns med. Med den rutinen som V75-kuskarna besitter borde det vara minst risk för olyckor där och således minst behov av ambulans. Det blir lite bakvänt.

Att köra travlopp är förenat med risker och personligen tycker jag att det måste ställas krav från centralt håll på den här fronten. Jag förstår att det handlar om stora kostnader, men säkerheten måste alltid gå i första hand. Krav om ambulans på alla banor, alla tävlingsdagar – och det ska gärna klubbas igenom omgående. Innan något fruktansvärt händer.

ANNONS

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.