Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Mattias Holmgren:
"Kampen leder bara till förlorare"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Siffrorna säger egentligen allt. På sju år har antalet licensinnehavare i montédisciplinen bokstavligt kraschat. I många branscher hade det talats om kris, fiasko och att åtgärder måste till.

Montén har å ena sidan vunnit mycket mark de senaste åren. Kvaliteten på eliten har ökat, hästmaterialet har blivit bättre, fler tränare tar disciplinen på allvar och man har fått – och tagit – chansen på V75.

Å andra sidan har det kostat. Rejält. Antalet utskrivna montélicenser har sedan 2012 gått från 619 till 164. Ett alarmerande tapp som bör fungera som ögonöppnare för vem som helst. Hade någon 2012 sagt att år 2019 kommer det endast vara 164 som plockar ut sin montélicens hade denne förmodligen bemöts med ett gott skratt.

Nu är vi där.

Vad beror det på? Vad kan vi göra annorlunda? Vad tycker aktiva? Tre enkla frågeställningar som inte kräver alltför mycket ansträngning för att få svar på. Utse en lämplig referensgrupp bland dem med licens. Blanda glada amatörer, de från yttersta toppskiktet och talanger som vill framåt.

Hur kan vi, tillsammans, få montén att utvecklas på bästa vis? Hur vänder vi trenden? Gå ihop tre och tre och diskutera i grupp, som lärarinnan så ofta sa i skolan. Ofta är diskussion och utbyte av idéer både det enkla och det bästa.

Utifrån får man bilden av att det mer eller mindre är en kamp mellan utövarna och dem i beslutsfattande positioner. Tyvärr. Jag skriver tyvärr för att i slutändan kommer det leda till att ingen vinner. Att alla blir förlorare. Många aktiva anser att det är fystesterna, främst löpningen, som är den stora boven i dramat och jag kan förstå dem.

Att skrota fystesterna helt och hållet tror jag inte på. De måste till för att montédisciplinen ska fortsätta utvecklas, men delarna måste samtidigt kännas relevanta, sunda och vettiga. Frankrike är monténs modersland och dit är det fortsatt ljusår bort. Men vi har närmast oss – om än ganska lite och ganska sakta. Om vi ska fortsätta göra det krävs det att det ställs krav och då är fystester en bra måttstock.

Idag ska ryttarna årligen klara av att springa tre kilometer på 15 minuter för att få rida montélopp året efter. Kondition är mer komplext än så

Fystester finns i många sammanhang när det kommer till idrott och fysiska aktiviteter. Det är inte bara dam- och herrlandslagen i fotboll och ishockey som använder sig av det utan det är vardag på allt lägre nivåer än så. Även för spelare med helt vanliga arbeten vid sidan av. Personer som går att likna vid amatörlicensierade inom travsporten. Men det är viktigt att man testar sin fysik på relevanta delar.

Idag ska ryttarna årligen klara av att springa tre kilometer på 15 minuter för att få rida montélopp året efter. Kondition är mer komplext än så och att sitta i en montésadel är alltför olikt löpning på slät mark. Det gäller att hitta en mer montélik metod för att det ska kännas relevant. Även om det självklart kan fungera som ett bra alternativ för den som hellre föredrar det.

I artikeln här intill är Zandra Vidén inne på en intressant lösning med att ryttarna årligen får visa att de klarar av att hantera tre kilometer på häst i långsamt tempo en gång per år. Det går att göra ett sådant fystest samlat på bana, men det går också att göra det på egen hand och skicka in i videoformat. Det behöver inte vara svårare än så. Och har man inte tillgång till en lämplig häst för det här förslaget på fystest kan tre kilometer löpning på 15 minuter vara ett lämpligt komplement.

Tidigare hade Svensk Travsport ett liknande koncept med 15 aktiviter de senaste tre åren. Tanken var bra, men behöver justeras. Det säger sig självt att det inte säger någonting om en ryttare ridit 15 lopp tre år tidigare. Kondition och fysik är en färskvara och måste också mätas i närtid.

Idén om att låta ryttare som rider minst 25 lopp per år helt slippa fystestet är inte heller den tokig. Snarare är den riktigt bra. Klarar du av 25 montélopp har du inget att bevisa gällande fysiken. Det kan dessutom ses som en bra morot för aktiva att välja att starta sina hästar under sadel.

ANNONS

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.