Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Nyhetsgruppen:
"Sommaren 2018 – öl, cigg och spellagen i askkoppen"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Challenge-premiär.
Fortsatta frågetecken och problem.
2018 var inte SÅ illa, ändå.

Jo, det är en himla massa tankar och åsikter nu, det är sådana tider helt enkelt. Alla tycker, tänker och betygsätter.

I går hade Svenska Spel premiär för sitt poolspel på trav – Challenge. Sex stycken head to head-objekt på Åbys tävlingar. En premiär som kantades av tekniska problem. Resultatredovisningen, som enligt ansvarige Martin Jonsson i en tweet, ska förbättras snarast.

Det tycks vila en förbannelse över att tillhandahålla spel på hästar och samtidigt upprätthålla en fungerande teknik.
Kan någonting fungera till 100 procent någonstans, någon gång?

Omsättningen uppgick till drygt 100 000 kronor, spelformen som sådan är ingen miljonbusiness men nyhetens behag är ju vad det där. När mitt excel-ark byggs på med siffror i alla riktningar kanske det finns ett bättre och många sämre sätt att spela på Challenge, tiden får utvisa.

Något som känns synnerligen ironiskt är att man, som spelare, inte per omgående gynnar travsporten om man vänder sig till andra bolag än ATG för dagen.
Tidigare kunde nog vissa kunder med etik och moral som kompass dra sig för andra bolag än ATG av just det skälet. Även om man knappast blev lynchad för att spela hos andra bolag än ”statens” – ATG och Svenska Spel – så kändes det kanske inte lika berömvärt som att skänka pengar till en välgörenhetsorganisation.

Nu, när spelarna gödslats med information om den nya spellagen – mer eller mindre helt utan att ha haft något att säga till om – så är förutsättningarna ”oförändrade” i vissa avseenden. Svensk Travsport har inget avtal med något annat bolag än ATG än så länge och frågan om hästfinansieringen är inlindad i en ny, utdragen, byråkratisk process.

Det är inte förbundets fel, lagarna fattas inte i Hästsportens Hus. Det är verkligen inte spelarnas fel. Jag är inte ute efter att peka ut enskilda personer som syndabockar utan konstaterar bara att det är ytterst anmärkningsvärt att man som spelare, på en licensierad marknad, inte gynnar travsporten i nuläget när man spelar hos licensierade bolag. Vi ska ju trots allt komma ihåg att travsportens makthavare lobbat för en licensmarknad i åratal, samtidigt bör ju andra bolag – som i viss utsträckning också ställt sig positiva till den nya lagen – visa lite intresse i den frågan också.

Jo, frågan är komplex och det är lätt att vara åskådare.
Men det är lätt att ropa om orättvisor också…
Det var bättre fö…nja, men om ett halvår kan man i alla fall minnas sommaren 2018 som den bästa någonsin när medborgarna dessutom fick ta sig en cigg på uteserveringar i all sin enkelhet och kunde skjuta upp samtal om den nya spellagstiftningen: ”Usch vad krångligt, det orkar vi inte nu, det tar vi sen, när den träder i kraft.”

Det fanns en charm med det också…
…får man dricka öl på och spela i telefonen på uteserveringar 2022?

/RICKARD HANSSON

ANNONS

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

Andra läser också

    ANNONS