Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Nyhetsgruppen:
"Streckspel i kombination med "Top 7-trio" – klockrent?"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Ny dag, ny blogg om spelformer.
På något märkligt vis fick jag nys om att Svante Båth(!) hade tankar på ett roligt spel:

– Vi får skjuta på julafton om jag ska förklara det här…

– Travet saknar en drömvinst och då hade jag lite tankar på att man, exempelvis kunde lyfta Grand Slam 75 – men det kan vara vilken spelform som helst.
– Spelformen fungerar på samma sätt men i den sista avdelning kompletteras GS75 med en trio.
– Drömvinsten delas upp i ”stora” och ”lilla”. Blir man ensam på GS75 och sätter en rak trio i sista avdelningen löper den ut. Den lilla drömvinsten delas ut till de med sju rätt som har rätt, raka, trio. 
– Man skulle kunna fylla i det på samma kupong. 
– Det skulle också göra att låga utdelningar skulle kunna bli intressanta med hävstångseffekten om trion sitter om den är väldigt svår.

Otroligt nog hade vi ungefär samma tankar. Jag är inne på samma linje. Nu tänker vi – eller åtminstone jag – högt för att framkalla lite tankeverksamhet och innovativa idéer hos spelbolag.

I skrift är det inte alldeles enkelt med att förklara anslag till nya spelformer, allt sådant ger sig väldigt snabbt i en ”pilot”. När man får testa ger det sig snabbt.
Apropå min ”V3-V5:a” i går hade man säkert kunnat köra ett sådant upplägg här också, men för att inte blanda ihop allt för mycket nytänk så låt säga en vanlig V64-omgång.

Vad saknar vi? Ett roligt enloppsspel. Top 7…ja…jo, enklare att navigera en finlandsfärja i Bällstaån på Solvallas innerplan än att navigera i den spelformen. Allt är för krångligt där, poolerna för många och slumpmomentet gigantiskt. Kalkon. 

Använder en Solvalla-tisdag där man försökt att skruva på spelformen utan framgång som exempeldag. Vinnare & plats i alla lopp. Dock inte trio. Jag var naiv och dum som inte såg nackdelarna med att ha trio i alla lopp.

V64-omgången avslutas med en variant av trio och Top 7. Jag vet inte vad som är rätt nivå, tyska varianten Vierwetten (fyra främsta) eller Quinté (fem främsta). Sex och sju är för mycket. 15-hästarsfält.

Låt säga fem främsta. 

Vinstpoolerna är de fyra och fem främsta, kanske även de tre. Men absolut inte de två främsta som är fallet med Top 7. Ibland behöver man inte gå över ån efter vatten…  Dels skulle det vara ett bra, eller åtminstone mycket bättre, enloppsspel. 

Dessutom i kombination med stora streckspelsformen kan hävstångseffekten bli kittlande. 

Spontant tänkte jag något i stil med att:

# Har du sex rätt och fem främsta blir det (förstås) utbetalning på båda spelformerna och dessutom vinner man V64-vinsten dubbelt, trippelt eller något sådant.

# Har man sex rätt och fyra främsta ….. vinner man V64-vinsten gånger 1,5, exempelvis.

Fördel: Synergieffekten skapar extremt incitament till att spela ”Win 5” – eller vad man nu ska kalla det. Även om V64 bränner kan det enloppsspelet betala bra. Inga triolopp under dagen riktar allt sådant fokus mot just det loppet. 

(Jo, givetvis behöver man titta på hur man får loss medel till sådana saker, hur ska återbetalningen vara...etc, men vi börjar med det "enkla" anslaget.)

Nackdel: När ska man spela ”Win 5”? Måste man spela det tillsammans med V64? Nej. Måste man lämna in ”Win 5” redan vid inlämning av V64? Nej, det kan ju hända mycket tills dess, men ska det vara fri fart fram till dess att bilen rullar i V64-6? Njaej, kanske inte. Fram till fjärde avdelningen (i kombination med V64-spelet, enskilt så klart spelstopp så sent som möjligt)?

Svantes drömvinstförslag (den lilla varianten) kanske är bättre. Vår gemensamma syn är i alla fall en hävstångseffekt som inne innebär att man ska pricka sitt telefonnummer minus talet pi. 
Det finns en hel del att skruva på – men att koppla ihop enloppsspelet med poolspelet tror jag på, då det per automatik bygger pott. 

Låt säga att värdet är 7 000 kronor efter fyra avdelningar och man sitter med 4*4 kvar. En ”god” chans till sex rätt således. Vem står över att spela ”Win 5” då? Om det kan multiplicera eventuell vinst … und so weiter.

Se det som en brainstorming. 
Underlag för något betydligt mer intressant än Top 7.

/RICKARD HANSSON

ANNONS

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS