Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Rickard Hansson:
"Dags att sätta ner foten"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Nu är det dags att sätta ner foten.
Mot ATG.
Mot aktiva.
Mot alla.

16.20-debatten dog ut. Bara sådär. Då klev Micke Nybrink in i matchen på ett retoriskt fulländat vis med viss provokation och viss seriositet genom att önska ännu senare start av V75.
Hävdade att hästskötare får det bättre så, bland annat.

Nybrink är en duktig provokatör. Ni som inte förstått det efter X år måste väl ändå rannsaka er själva? Han har varit krönikör för Aftonbladet så länge jag kan minnas. Man kan inte ha sylvassa texter varje gång, ibland prickar han däremot precis rätt. Det är hans jobb. Få hade gjort det bättre.
”Han tippar som en dåre”, säger några.
Det är inte hans uppgift. Börja där.

För övrigt skulle Nybrink tvingats välja mellan Kanal 75 och Aftonbladet enligt det möte jag var på när jag tvingades ut bakvägen från Kanal 75-huset.

”Det fungerar inte att du sitter på två stolar”, fick jag höra.
– Nybrink då, exempelvis?
”Du har för bra nyhetsnäsa.”

Deras beslut att avsluta arbetsrelationen med mig? Inte mer än rätt. Det hade inte fungerat i längden. Jag var besviken och närmast tramsigt affekt-sur då, men tiden skapar förståelse.
Nybrink får däremot lattja på dubbla stolar. Hyckleri. Ja, för det där skulle ju ”ses över”, men…den översynen stannade i teorin – eller öga mot öga med mig.

Låter jag bitter? Förstår det, men syftet är ett annat. Jag har aldrig, och skulle aldrig kunna, skriva negativt om Kanal 75:s ledning om vederbörande styrt det nu, det hade förstört min trovärdighet. Det ovan är förvisso autentiskt, så det är ju bara ren fakta.
Med allt det här sagt har jag inga som helst problem med Nybrinks arbete, tvärtom. Han gör, för det mesta, sitt jobb väl. Det är viktigt att förstå hans roll.

Apropå kärnfrågan 16.20 som nu lyftes – så här ligger det till:

Att jobba i ett travstall är inte jämförbart med så många andra arbetsplatser.
En livsstil.
”Ja, men dåså, den är självvald.”
Jodå. Avtalen är usla. Många gör det för kärleken till hästarna. Vilket är beundransvärt. Vissa har bättre arbetsrutiner än andra. Och så vidare.

Det uppenbarligen extremt få förstår är att om tränarna skulle ta in arbetskraft i större utsträckning (vilket ur ett "normalt" perspektiv hade varit helt rätt) när det snackas om senarelagda V75-tävlingar är att det skulle kosta mer för hästägarna.

Vilket i sin tur leder till att färre personer blir hästägare.
Vilket i sin tur leder till att efterfrågan på uppfödda hästar blir mindre.
Vilket i sin tur leder till färre arbetstillfällen (ett slagkraftigt ord vår sport – med rätta – gärna skyltar med).

Och hur slutar det?
Färre spelobjekt.
Lägre omsättning om tio år.
Det är väl självvalt att arbeta med hästar? Jodå. Fast utan arbetskraft = inget V75.

ATG, med Hans Lord Skarplöth i spetsen, har sitt uppdrag att skapa attraktiva spelmöjligheter så ofta som möjligt. Dessutom är det lätt att kasta skit på ”Hasse”. Nä, han har knappast koll på vilken stad som hör till Solänget – men han har ett uppdrag som preciserats av styrelsen. Där sitter bland annat Marjaana Alaviuhkola. Hur funderar du Marjaana?

Jag förstår också att V75 hade omsatt mer vid start 19.00.
Så naiv är jag inte.
Däremot ser jag baksidan av myntet också.

”Jo, men Champions Leauge, NHL, SHL osv då? Sådant går väl när det är som mest attraktivt?”

Ja, men där är aktiva home for life. De tjänar miljoner på miljoner (inte riktigt fallet i vår bransch) och då skiter man rätt hårt i när man spelar. Vi drar för ofta paralleller med andra idrotter. Sanningen är ju den att de populäraste idrotterna betalar tv-kanalerna för att få sända, travet har inte den efterfrågan och därför ska vi kanske inte jämföra med åtrovärda idrotter konstant.

Något man kan jämföra är sportutövares inställning till medier. I många idrotter är det en skyldighet att ställa upp, i olika former. 
Alla ni aktiva som kallat mig skit genom åren – det är helt fine.
Jag bryr mig inte. Jag vet att ni har fel och att ni är tramsiga.

För utan oss hade ni tränat era hästar och kört om jordnötter.
Förslag: Ge medierna bilnycklarna, så att ni inte kan pipa i väg efter en dålig dag.
Skrevs det förresten inte in i något, från ST, totalt meningslöst regelverk att alla skulle ställa upp för medierna? 

När det är stora lopp försvinner aktiva allt som oftast mycket snabbt när det har gått dåligt. Tv-kamera? Kanske ett undantag då.
Vi som skriver är inte sällan piss, gnälliga och jobbiga. Vi har ingen respekt, vi är bara jobbig skit. Den åsikten är förstås fri, men ställ upp också.

Alla är inte så, ska poängteras. Det finns ett gäng som är tillmötesgående i princip när som helst.

Däremot finns inga, i toppen som också kör lopp, som familjen Untersteiner. ”Fy fan vilket smörande”, tänker ni kollegor till dem. När ni ALLTID ställer upp (trots hemsk motgång), när ni ALDRIG ifrågasätter vilka frågor vi ställer, då hamnar ni också på den listan. 

Vad tror ni att era kunder – det vill säga hästägare – tycker? De ÄLSKAR att få vara med i Travronden, att deras häst får uppmärksamhet. Så många gånger som ägare har varit SÅ stolta över att få vara med. Det är ett MERVÄRDE för er.
Svarar man inte i telefon och/eller negligerar, upplys gärna hästägarna om inställningen.

Och förresten: Ja, om V75 omsätter mer vid senare start (vilket jag är helt övertygad om) så belönas tränarna – ja, hela branschen – med smulor i sammanhanget. Det kommer inte att skapa en enda aktiv extra, däremot kommer det att försvinna ett antal, kanske ett betydande sådant. Skulle vi inte rekrytera folk nu?

Ser fram emot vem som svarar mig först nästa gång.
Marjaana gör det garanterat, hon är den enda personen i, så hög position, som alltid återkommer via sms och ber om ursäkt om hon är upptagen.
ATG? Glad om man får svar via flaskpost.

Det är dags för skärpning, hela bunten. Inse hur det ligger till.
Göra det bästa av situationen. Jag lovar att det inte är senare starttid av V75 eller bojkotter av medierna.

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS